Buitenland
Lagerhuis Canada voor homohuwelijk

NEW YORK – Het Canadese Lagerhuis stemde dinsdag met 158 tegen 133 stemmen voor legalisering van het homohuwelijk. Politieke waarnemers verwachten eenzelfde uitslag in de Senaat. Daarmee wordt Canada na Nederland en België het derde land ter wereld waar mensen van gelijk geslacht kunnen trouwen.

Van onze correspondent
De liberale premier Paul Martin prees de beslissing van het parlement dinsdag als een noodzakelijke stap in uitbreiding van de „mensenrechten.”

De conservatieve oppositieleider Stephen Harper beloofde het homohuwelijk „met alle gerechtvaardigde middelen te zullen bestrijden.” De Conservatieve Partij en de Rooms Katholieke Kerk (Canada’s belangrijkste christelijke groepering) verzetten zich de afgelopen maanden fervent tegen de plannen om het homohuwelijk te legaliseren.

De federale overheid voelde daar twee jaar geleden nog weinig voor. Maar dat veranderde toen acht Canadese provincies het homohuwelijk aanvaardden. Toen daarop ook het Canadese hooggerechtshof verklaarde dat het homohuwelijk niet in strijd was met de Canadese grondwet, ging Ottawa door de bocht. Charles McVety, een prominente criticus van het homohuwelijk en voorzitter van de groep Defend Marriage Canada, sprak dinsdag van „een gevaarlijke begin van de afbraak van wat ons zo dierbaar is.”

De RK Kerk en verschillende protestante kerkgenootschappen spraken dinsdag de vrees uit dat de nieuwe wetgeving hen zal dwingen om homohuwelijken in te zegenen. Dat is echter niet het geval. De nieuwe wetgeving betreft alleen civiele verbintenissen. Het staat kerken vrij om deze verbintenissen hun religieuze zegen te geven of niet.

Volgens de laatste opiniepeilingen is een meerderheid van de Canadese bevolking voor legalisering van het homohuwelijk, in tegenstelling tot Amerika, waar de meerderheid niets van het homohuwelijk moet hebben.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer