„EU heeft bij Frans nee noodplan”
De Europese leiders hebben een geheim plan om de Europese grondwet te redden als de Franse kiezers die in het referendum van 29 mei met een kleine meerderheid afwijzen. Dat stelt de Britse krant The Sunday Telegraph.
Tot dusver was het parool in de EU dat er „geen plan B” is. Daarmee werd de indruk gewekt dat een Frans ”non” het einde van de grondwet zou betekenen, maar dat niemand daar eigenlijk aan wilde denken.
Het ”plan B” is er volgens de krant alleen voor het geval het verschil tussen de Franse ja- en neestemmers klein is. Op een groot verschil (”grand non”) hebben de leiders volgens The Sunday Telegraph geen antwoord, behalve dan dat de Europese grondwet „in feite dood is.”
Plan B houdt in dat er na een ”petit non” een spoedverklaring van de 25 Europese lidstaten komt, waarin onder meer staat dat de ratificatieprocedures moeten doorgaan en dat het verdrag door alle 25 landen moet worden goedgekeurd om van kracht te kunnen worden.
In het plan staat verder dat Frankrijk nog een keer moet gaan stemmen als alle andere landen het verdrag geratificeerd hebben.
Een week voor het Franse referendum over de Europese grondwet blijft een meerderheid van de Fransen tegen. Volgens de jongste opiniepeiling zegt 52 procent nee te gaan stemmen.
Bij de zaterdag bekendgemaakte peiling gaat het om het zesde achtereenvolgende onderzoek met een meerderheid tegen. Volgens de peilers van het instituut Ifop daalde het aantal neestemmers in een week wel met 2 procent. Aan de andere kant steeg het aantal stemmers dat „zeker” van zijn keus is.
In Zweden is kennelijk nog niet doorgedrongen dat er een plan B is. Daar hebben de twee kleinste regeringspartijen -Groenen en Links- zondag gezegd dat Zweden moet ophouden met het ratificatieproces als de Fransen tegen stemmen. Groenen en Links regeren samen met de sociaal- democraten, die zonder hun steun niet aan de macht kunnen blijven.
Partijvoorzitter Peter Eriksson van de Groenen zei dat „de meeste Zweden het totaal absurd zullen vinden als Zweden doorgaat met iets wat al mislukt is.” Zijn collega van Links, Lars Ohly, zei dat het verdrag „dood” is als de Franse tegenstemmen en dat zijn partij dan ook zal vragen om stopzetting van het proces van ratificatie.
Minister Bosse Ringholm van Europese Zaken vindt echter dat zijn land moet doorgaan. „Elk EU-land moet zijn antwoord aan de Europese Unie en de Europese Commissie geven.”
Een meerderheid van de Denen is van plan in een referendum vóór de Europese grondwet te stemmen. Uit een peiling blijkt dat 56 procent van de Denen op 27 september de grondwet wil erkennen.
Ongeveer 45 procent van de kiesgerechtigden weet al zeker vóór de Europese grondwet te zullen stemmen, terwijl 11 procent zegt dat waarschijnlijk te zullen doen. De peiling is gepubliceerd in de Deense krant Berlingske Tidende.