Binnenland
Rumoer in Barendrecht over SGP-burgemeester

De unanieme voorkeur van de gemeenteraad van Barendrecht voor SGP’er J. van Belzen als nieuwe burgemeester van Barendrecht is bij een deel van de plaatselijke achterban van PvdA niet in goede aarde gevallen.

Van onze correspondent
20 April 2005 10:53Gewijzigd op 14 November 2020 02:28

Het raadsbesluit om de huidige burgemeester van Graafstroom in het advies aan de minister van Binnenlandse Zaken op de eerste plaats te zetten, heeft tot spanningen geleid in de verhouding tussen de raadsleden van beide partijen en hun plaatselijke afdelingen. De burgemeestersvacature in Barendrecht is ontstaan door het vertrek van burgemeester M. Th. van de Wouw (CDA), die op 1 juli met pensioen gaat.

De PvdA-leden komen donderdagavond bijeen. Ze willen hun raadsleden bewegen om in de gemeenteraad de samenstelling van het college ter discussie te stellen. Als Van Belzen inderdaad wordt benoemd, telt het Barendrechtse college twee SGP’ers, naast collegeleden van CDA en VVD. Wethouder P. van Vugt heeft nu al namens SGP en ChristenUnie zitting in het college.

Volgens PvdA-afdelingsvoorzitter K. Pieren zijn er twee mogelijkheden: een extra wethouder van niet-confessionele signatuur of de vervanging van wethouder Van Vugt door een vertegenwoordiger van een andere partij. Pieren ziet niets in het ook binnen zijn partij geopperde idee om de raad alsnog een andere burgemeesterskandidaat naar voren te laten schuiven.

Dat idee wordt wel omarmd door onder anderen oud-PvdA-wethouder D. Vermaat. In een lange open brief aan de gemeenteraad noemt hij kandidaat Van Belzen ongeschikt als burgemeester van Barendrecht. Vermaat noemt de SGP een „fundamentalistische partij.” „Deze partij”, aldus Vermaat, „neemt standpunten in over vrouwen en homoseksuelen die ronduit in strijd zijn met artikel 1 van de Grondwet, dat discriminatie uitsluit en verbiedt. Het is een partij waarvoor de Nederlandse regering door de Verenigde Naties op de vingers is getikt, omdat haar beginselprogramma en de uitvoering daarvan in strijd zijn met internationale verdragen voor de mensenrechten.”

Voor Vermaat is Van Belzen alleen bespreekbaar als burgemeesterskandidaat als hij openlijk verklaart afstand te nemen van artikel 4 van de grondbeginselen van de SGP -over onder meer het door de overheid bestrijden van valse religies- én van het standpunt van deze partij over de rechten van vrouwen, seksueel andersgeaarden en andersdenkenden.

Voor de raadsleden van GroenLinks is Van Belzen een aanvaardbare kandidaat, omdat hij binnen de SGP voorvechter van veranderingen zou zijn, onder meer wat de positie van vrouwen in bestuur en samenleving betreft. Leden van de VVD hebben bij hun afdelingsbestuur nauwelijks gereageerd op de kandidatuur van een SGP’er voor het burgemeestersambt. Dat is opmerkelijk, omdat de VVD de afgelopen jaren regelmatig de niet-confessionele meerderheid van de gemeenteraad heeft benadrukt, waardoor de voorkeur voor een confessionele burgemeester een niet zo voor de hand liggende keuze zou zijn.

„De brief van Vermaat verbaast ons niet”, zegt C. Versendaal van de gecombineerde SGP/ChristenUnie-fractie in Barendrecht desgevraagd. „We kennen de heer Vermaat al wat langer.” De SGP/ CU-fractie vergadert woensdagavond over de kwestie. In de aanloop naar de vergadering wil Versendaal „niet voor de muziek uit lopen. Het is nog wat prematuur allemaal. We laten de brief nu op ons inwerken.”

Versendaal zegt „geen idee” te hebben of de klachten van Vermaat breder gedragen worden, en misschien zelfs tot een wijziging in het college moeten leiden. „We weten echt niet wat de PvdA hiermee beoogt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer