Ouders die kind thuishouden van school om geloofsredenen niet langer gerechtelijk vervolgd
Ouders die om hun geloofsovertuiging hun kind thuishouden van school zullen niet langer voor de rechter gedaagd te worden. Leerplichtambtenaren maken zich zorgen.

Het openbaar ministerie (OM) heeft per direct besloten om de vervolging te staken, meldt het AD op basis van berichtgeving van Ingrado, de vereniging van leerplichtambtenaren. Ook lopende zaken worden gestaakt.
Volgens het OM zorgt de strafrechtelijke aanpak van zulke zaken er nauwelijks voor dat thuisblijvende leerlingen weer naar school gaan.
Ingrado vindt de gang van zaken zorgelijk, vertelt Corien van Starkenburg van de vereniging aan het AD. Leerplichtambtenaren zijn bang dat de thuisblijvers helemaal uit het zicht verloren raken. „Er is geen controle op hun onderwijs. De vraag is óf ze überhaupt thuisonderwijs krijgen”, zegt Van Starkenburg.
Gevolgen
Van Starkenburg ziet een groei in het aantal mensen dat een vrijstelling aanvraagt omdat ze geen school in de buurt hebben die bij hun geloofsovertuiging past. De huidige wet vereist dat ouders hun kind moeten inschrijven bij een school. De gemeente controleert dat.
Ouders kunnen echter een vrijstelling van deze plicht aanvragen. Als deze vrijstelling niet verleend werd, kon het thuishouden van de kinderen tot een strafrechtelijke zaak leiden. „Maar als dat nu zonder gevolgen blijft, vrezen wij dat meer ouders deze route zullen overwegen”, zegt Van Starkenburg.
De bestuurder van Ingrado erkent dat sommige kinderen goed thuisonderwijs krijgen. Ze geeft echter aan zich vooral zorgen te maken over de groep kinderen die „uit beeld verdwijnt en geen passend onderwijs krijgt”.
Het OM heeft nog geen officiële reactie vrijgegeven. Wel geeft het aan dat er „enige kaders” blijven bestaan. Van Starkenburg: „Wellicht dat dat geruststelling kan bieden.”