Recept: desserttaart met citroen en limoen
Een van mijn vroegste herinneringen is het zogenaamde kinderkerstfeest. Spannend was dat, maar ook iets om naar uit te zien. Voor in de kerk gaan staan en daar als zesjarige zonder haperingen een uit het hoofd geleerde tekst uit Micha 5 opzeggen – dat was eng. „En gij, Bethlehem Efratha…” Maar je wist dat er aan het eind van de bijeenkomst een beloning wachtte. Een boekje én een zak gevuld met snoep, chocola, koekjes en een –in mijn kinderogen– reusachtige, geurige sinaasappel. Helemaal voor jezelf alleen.
Een Spaanse navelsinaasappel was dat, ontdekte ik later. Elk jaar als de oogst van deze citrusvruchten in dit seizoen op gang komt, moet ik wel even denken aan toen. Zou die herinnering de oorsprong zijn van mijn voorkeur voor de smaak en geur van mandarijnen, citroenen, grapefruits en sinaasappelen?
Als feestelijk dessert voor de wintermaanden maakte ik aan de hand van instructies van de bekende Britse kok en kookboekenschrijfster Mary Berry een langwerpige taart met citroen en limoen. Door die vorm, de mooie golfrand en de parmantige torentjes eiwitschuim ziet het eindresultaat er fraai uit. Maar qua ingrediënten is het een vrij eenvoudige compositie. Dergelijke bakvormen, met losse bodem, zijn gewoon in een warenhuis verkrijgbaar. Ook te gebruiken voor hartige quiches.