Kleine meerderheid de Groenen stemt voor nieuwe EU-commissie
Een kleine meerderheid van de Groenen in het Europees Parlement gaat woensdag voor de nieuwe Europese Commissie stemmen. Dat hebben de partijleiders Bas Eickhout en Terry Reintke maandagavond gezegd na overleg binnen de partij. Ze wilden nog niet zeggen hoeveel van de 53 Europarlementariërs voor en tegen gaan stemmen.
Het was een „lange en goede discussie”, zei Eickhout na afloop. Er zijn zowel argumenten voor instemming met de nieuwe Europese Commissie als argumenten tegen.
De Groenen willen bijvoorbeeld niet dat de Italiaan Raffaele Fitto ook vicevoorzitter wordt. Ook hebben de Groenen, waar GroenLinks-PvdA deel van uitmaakt, grote moeite met de benoeming van de Hongaarse kandidaat-Eurocommissaris Olivér Várhelyi. Fitto is net als de Italiaanse premier Giorgia Meloni lid van de rechtse en conservatieve partij Fratelli d’Italia (Broeders van Italië).
Als wordt gekeken naar de plannen van Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, voor de komende vijf jaar en de opdrachten die ze de 26 kandidaat-Eurocommissarissen heeft meegegeven, hebben de Groenen „veel gekregen op punten die voor ons heel belangrijk zijn”, zei Eickhout.
De uitspraken van Von der Leyen dat ze de komende jaren ook met de Groenen wil samenwerken, zijn eveneens een pluspunt, zei Eickhout.
De Groenen zijn nog steeds laaiend op de centrumrechtse EVP, de sociaaldemocraten en de liberale fractie Renew die vorige week een deal sloten over instemming met de nieuwe Europese Commissie. De drie groepen lagen daar eerder met elkaar over overhoop. De Groenen verwijten de EVP dat zij steeds meer naar rechts opschuift.
De bekendmaking eerder maandag dat Philippe Lamberts de overgang naar een klimaatneutrale economie gaat helpen ondersteunen en Von der Leyen daarover gaat adviseren, heeft volgens Reintke geen enkele invloed gehad op het stemgedrag van woensdag. Lamberts is voormalig covoorzitter van de Groenen. Volgens Reintke is zijn naam al in september voor het eerst genoemd.
GroenLinks-PvdA is in Nederland wel een fractie, maar in het Europees Parlement zit de fractie niet in één politieke groep. Een deel (GroenLinks) zit bij de Groenen en een deel (PvdA) maakt deel uit van de sociaaldemocraten.