Binnenland

Kerkasiel voor familie Babayants die uitgezet dreigt te worden

Het Oezbeekse gezin Babayants heeft kerkasiel gekregen van wijkgemeente Open Hof in Kampen. De familie mag na elf jaar van asielprocedures niet in Nederland blijven. Daartoe besloot de rechtbank Haarlem op 25 oktober. De twee ouders en vier kinderen, van 3, 10, 14 en 20 jaar oud, lopen volgens de protestantse wijkgemeente „groot gevaar” om uitgezet te worden en daarom wil ze het gezin met een plek in de Open Hof „rust bieden”. Ook wil de kerk dat op deze manier „perspectief ontstaat” voor kinderen in dezelfde situatie.

ANP
21 November 2024 18:55

De familie klopte zelf aan bij de kerk, waarop de kerkenraad unaniem besloot het kerkasiel te verlenen. De kinderen van het gezin zijn inmiddels geworteld in Nederland, uitzetting is dan ook een „schrijnende situatie”, aldus de wijkgemeente, die graag in gesprek wil met de overheid over een oplossing in de vorm van de eerder geschrapte pardonregeling. Die regeling hield in dat migranten die al langere tijd in Nederland zijn alsnog een verblijfsvergunning krijgen, nadat deze eerder geweigerd was.

„Onze kerk respecteert de regelgeving en de rechterlijke uitspraken, maar kan niet accepteren dat kinderen daarvan het slachtoffer worden”, meldt de Open Hof. „Als kerk willen wij niet gesteld worden voor het dilemma om te kiezen tussen het beschermen van het recht van kinderen en respect voor de overheid. Wij hopen dan ook op een spoedige dialoog met de verantwoordelijke politici.”

In juli van dit jaar zat het gezin vast in detentiecentrum Zeist omdat ze uitgezet zouden worden. De advocaat van de familie, Inge Zuidhoek, deed na de gevangenneming een nieuwe asielaanvraag. De overheid wees de aanvraag af, maar de rechter bepaalde dat de familie tijdens de bezwaarprocedure in Nederland mocht blijven. Maar ook deze aanvraag werd dus op 25 oktober afgewezen door de rechtbank Haarlem.

Twee dagen daarna heeft Zuidhoek opnieuw een aanvraag ingediend. Ze legt uit dat politici advocaten vaak verwijten dat ze „stapelen” bij asielprocedures, maar volgens Zuidhoek is het onmogelijk om niet te stapelen, omdat een verblijfsaanvraag steeds maar op één grond mag worden ingediend. Het antwoord op de nieuwe aanvraag kan plots komen, de familie leeft volgens de advocaat met de vrees dat er elk moment iemand op de stoep kan staan met een negatieve uitspraak, waarna het gezin uitgezet kan worden. Zij denkt dat het gezin daarom voor kerkasiel heeft gekozen. Volgens Zuidhoek houdt de familie Babayants zich in deze „moeilijke situatie goed staande”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer