Kerk & religiePodcast LCJ
Ds. H. Polinder: Scheuring CGK lost niets op

„Scheuren lost niets op”, zegt ds. H. Polinder (Urk-Maranatha) in een podcast van het Landelijk Contact Jeugdwerk (LCJ) over de problemen in zijn kerkverband, de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK).

9 November 2024 11:39Gewijzigd op 11 November 2024 18:53
De gesprekstafel van de podcast ”Hete Hangijzers”. V.l.n.r.: ds. H. Polinder, Lydia van Ginkel, Laurens Sok en prof. dr. H. van den Belt. beeld LCJ
De gesprekstafel van de podcast ”Hete Hangijzers”. V.l.n.r.: ds. H. Polinder, Lydia van Ginkel, Laurens Sok en prof. dr. H. van den Belt. beeld LCJ

In de podcast ”Hete Hangijzers” bespreekt gespreksleider Laurens Sok, in het dagelijks leven persvoorlichter bij de Tweede Kamerfractie van de SGP, tien stellingen van jongeren in de CGK die betrekking hebben op de huidige crisis in het kerkverband. Hij gaat daarover in gesprek met prof. dr. H. van den Belt, hoogleraar systematische theologie aan de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA), met ds. H. Polinder, predikant in de Maranathagemeente in Urk en bestuursvoorzitter van het LCJ, en met Lydia van Ginkel, als jeugdwerkadviseur in dienst bij het Interkerkelijk Kenniscentrum (IKC).

Tegen het einde van de podcast, als het gaat over de vraag waarover men in de kerk van mening mag verschillen en waarover niet, zegt Van Ginkel: „Wat ik me dan altijd afvraag, en ik hoor die vraag ook bij jongeren: wat lost een scheuring eigenlijk op? Je blijft daarna dan toch nog net zo verdeeld?” Ds. Polinder is het daarmee eens: „Als je het mij eerlijk vraagt, dan zeg ik: nee, een scheuring lost niks op. Dan val je in tweeën of misschien wel in drieën uiteen. Ik zie ook geen weg hoe je dán verder moet.”

Even kritisch over een kerkscheuring is de 19-jarige Maria, van wie de stem aan het slot van Hete Hangijzers klinkt: „Dat zou vreselijk zijn. We kunnen de kerk, als het lichaam van Christus, toch niet in één keer scheuren? Dat is in Nederland al vaak genoeg gedaan. Het einde is zoek. Laten we eensgezind zijn; dat is onze opdracht.”

Angst

„Een scheuring werkt meestal door in plaatselijke gemeenten”, stelt ds. Polinder vast. „Zelf sta ik in een gemeente die in 1976 uit een scheuring in een ander kerkverband is ontstaan. Met name bij oudere mensen die dat hebben meegemaakt, proef ik angst en bezorgdheid. Zo van: dit gaan we toch niet nog een keer meemaken?”

Bij die zorg sluit ook prof. Van den Belt zich aan. Hij herinnert zich nog goed de scheuring in hervormd-gereformeerde gelederen in 2004 en het ontstaan van de Hersteld Hervormde Kerk. „Na twintig jaar is dat nog steeds een traumatische ervaring die doorwerkt in gezinnen en in plaatselijke gemeenten. Het raakt mij emotioneel nog altijd diep. Dus als het voorkomen kan worden, zou ik zeggen: Zet je daarvoor in, blijf met elkaar in gesprek.”

Herhaling

Van den Belt bekruipt soms het gevoel „van een herhaling van zetten. Het lijkt erop dat de CGK nu in een vergelijkbare positie verkeren als de hervormden destijds.” Volgens de hoogleraar is het niet alleen zo dat men aan de behoudende kant dingen niet kan dragen. „Ook aan de andere kant staat er veel op het spel. Want als het echt zo is dat Bijbels gezien vrouwen best in de ambten kunnen dienen, dán is het eigenlijk een vorm van discriminatie als je vrouwen van de ambten uitsluit. Zo bezien bestaan er in de CGK nu twee posities die elkaar strikt genomen uitsluiten.”

Daarom wordt de huidige generale synode, die vanaf volgende week dinsdag weer vergadert, „heftig en spannend”, denkt prof. Van den Belt. „Laten we bidden om de genade van de Heilige Geest om het gesprek met elkaar te mogen volhouden.”

Eerlijk

De podcast is bedoeld om in de aanloop naar de generale synode van de CGK, die dinsdag wordt hervat, „jongeren een eerlijk antwoord te geven” op vragen die zij hebben over hete hangijzers in het kerkverband, schrijft het LCJ in een persbericht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer