Kerk & religieSynode CGK
Synode CGK ziet „hoopvol perspectief” voor kerkverband

De generale synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) ziet een „hoopvol perspectief voor de toekomst van het kerkverband”.

Enkele leden van het moderamen van de generale synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK), op zijn eerste vergaderdag, 21 juni, in Rijnsburg. beeld RD
Enkele leden van het moderamen van de generale synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK), op zijn eerste vergaderdag, 21 juni, in Rijnsburg. beeld RD

Dat meldde het moderamen van de synode zaterdagavond in een kort persbericht na een besloten zitting van de voltallige synode in Bunschoten-Spakenburg. Op die zitting spraken de synodeleden onder meer over de bevindingen van een in juli door de synode benoemde commissie , de commissie toekomst kerkverband.

De commissie weerspiegelt de breedte van de CGK. Als samenroeper fungeert ds. F.W. van der Rhee (Veenendaal-Pniël). De andere leden zijn ds. R.G. den Hertog (Amsterdam-Amstelgemeente), ouderling T.A. Meijboom (Werkendam), ouderling P. Raven (Hoogeveen) en ds. J.G. Schenau (Nunspeet-Ichthus).

In het summiere persbericht dat zaterdagavond verscheen, staat dat de synodeleden in Bunschoten-Spakenburg „hebben gezocht naar een realistisch en hoopvol perspectief voor het kerkverband” en dat zij dit „in beginsel denken te hebben gevonden”. Wel moet er, aldus het moderamen, „verder aan worden gewerkt”.

Unaniem

Tijdens de eerste plenaire zittingsweek van de synode, die zal plaatsvinden van 12 tot 15 november, komt dit agendapunt van de toekomst van het kerkverband opnieuw aan de orde. „Wij zijn dankbaar dat de synodeleden unaniem akkoord zijn gegaan met het verder uitwerken van de voorstellen die ter tafel zijn gebracht”, schrijft het moderamen.

Wat het realistisch en hoopvol perspectief concreet behelst, maakt het moderamen nog niet bekend. Op een op 20 april in Veenendaal gehouden convent , waar afgevaardigden van alle 181 cgk’s aanwezig waren, kwam inzake de toekomst van het kerkverband in elk geval een viertal opties aan de orde: 1) als CGK blijven functioneren op presbyteriaal-synodale wijze, 2) als CGK voor een meer congregationalistisch model kiezen, 3) je als volledige CGK bij één ander kerkverband aansluiten, 4) het kerkverband gecontroleerd ontvlechten.

Crisis

De CGK bevinden zich al enkele jaren in een diepe crisis. In het kerkverband bestaan grote verschillen van mening over met name vrouwen in kerkelijke ambten. Een groot aantal gemeenten heeft al vrouwelijke ouderlingen en diakenen, terwijl meerder synodes hebben uitgesproken dat dit in het kerkverband niet mag en niet kan. Deze situatie roept in de CGK zoveel spanningen op dat de vraag naar de toekomst van het kerkverband op tafel is komen te liggen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer