Commissie Toekomst CGK met werk gestart; ds. Van der Rhee samenroeper
De door de generale synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) eind juni benoemde Commissie Toekomst Kerkverband is inmiddels met haar werkzaamheden gestart.
Dat zegt ds. A. van der Zwan, assessor van het moderamen van de generale synode van de CGK. Als samenroeper van de commissie heeft het moderamen ds. F.W. van der Rhee (Veenendaal-Pniël) gevraagd, die ook inwilligde. De andere leden zijn ds. R.G. den Hertog (Amsterdam-Amstelgemeente), ouderling T.A. Meijboom (Werkendam), ouderling P. Raven (Hoogeveen) en ds. J.G. Schenau (rapporteur).
De generale synode van de CGK vergaderde op 21 juni voor de eerste maal, in het kerkgebouw van de roepende kerk in Rijnsburg. Vanwege alle onrust en spanning in het kerkverband besloot zij een Commissie Toekomst Kerkverband in te stellen. Het is niet de bedoeling, benadrukte het moderamen toen, dat de commissie zelf een visie op de toekomst van het kerkverband formuleert, maar dat zij een vorm bedenkt waarin de synodeleden straks het beste het gesprek over de toekomst van het kerkverband kunnen voeren.
Daarbij zal zij ook de vraag moeten betrekken hoe de synode om moet gaan met de grote hoeveelheid rapporten en revisieverzoeken die verband houden met de vrouw in het ambt en met de eenheid van het kerkverband. Na het organiseren van een bezinningsdag, ergens in oktober, moet de commissie een rapport schrijven dat door het moderamen in de eerste echte vergaderweek van de synode geagendeerd zal worden. Die vergaderweek start volgens de planning op dinsdag 12 november.
De spanningen in de CGK bestaan al vele jaren, maar culmineerden met name in en na de vorige synode. Hoewel die synode uitsprak dat vrouwen in de CGK niet het ambt van diaken of ouderling kunnen bekleden, namen veel gemeenten daarna toch het besluit vrouwen in deze ambten te bevestigen. Dat leidde tot een gespannen situatie en kerkjuridische strijd op classes en particuliere synoden. Het leidde ook tot de oprichting van de stichting Christelijk Gereformeerd Beraad, die alle CGK-leden die genoemde ontwikkeling willen keren, wil toerusten.
Convent
Een en ander leidde bovendien tot een op 20 april gehouden convent. Daarin spraken afgevaardigden van alle 181 cgk’s eveneens over de toekomst van het kerkverband. Opties die op het convent besproken werden, zijn: a) als CGK blijven functioneren op presbyteriaal-synodale wijze, b) als CGK voor een meer congregationalistisch model kiezen, c) je als volledige CGK bij één ander kerkverband aansluiten, d) het kerkverband geleidelijk aan en gecontroleerd ontvlechten.