Het mestplan van landbouwminister Femke Wiersma (BBB) zal niet genoeg zijn om de volledige mestproblematiek op te lossen, erkende ze tijdens een debat in de Tweede Kamer. De Brusselse uitzondering voor het uitrijden van mest komt volledig te vervallen, en het gat in de mestruimte dat daardoor ontstaat is simpelweg te groot om volledig weg te werken, zei de minister. Zij roept boeren op zelf „keuzes te maken” om niet in te grote problemen te komen. „Ik snap dat dat heel ingrijpend kan zijn.”
Door het wegvallen van de zogeheten ‘derogatie’, zoals de Brusselse uitzondering voor Nederland wordt genoemd, mogen boeren minder mest uitrijden dan eerder. Hun mestkelders raken steeds voller. Het afvoeren en verwerken van mest is duur, en de vrees is dat de vele boeren die dit niet kunnen betalen failliet zullen gaan. Ook dreigt een ‘generieke korting’ in de boerensector als milieudoelen door de mestproblemen niet worden gehaald. Dit komt erop neer dat alle boeren een percentage van hun vee blijvend moeten inleveren.
Om dit te voorkomen, is Wiersma met een pakket maatregelen gekomen. Maar, „die maatregelen zullen nu niet voldoende zijn om het volledige verlies door het wegvallen van de derogatie te mitigeren”, zei de minister tijdens een debat in de Tweede Kamer. Wel leiden ze volgens Wiersma tot „verlichting”. De minister wil onder meer dat boeren zich vrijwillig kunnen laten uitkopen, dierenrechten afromen bij verkoop, en het stimuleren van mestverkoop aan het buitenland. Ook wil Wiersma de derogatie terugkrijgen, maar dat is volgens haar „geen gelopen race”.
Eerder verweten Kamerleden Wiersma „wensdenken” met haar mestplan. Nu prijzen zij haar voor het „realistische verhaal” dat ze neerzet.