De meeste Nederlandse kranten hielden in de nacht een liveblog bij over de Amerikaanse verkiezingen. Ook op papier besteden ze woensdag uitgebreid aandacht aan de strijd tussen Donald Trump en Kamala Harris om het Witte Huis. Veiligheid is het grote thema.
„Spannend tot het einde”, kopt De Telegraaf op de voorpagina. In de krant staat een reportage uit Washington. „Het ‘feest van de democratie’ toont in de Amerikaanse hoofdstad grimmige trekken”, schrijft de krant. Winkeliers hebben hun zaken dichtgetimmerd uit angst voor rellen, het Witte Huis lijkt „meer dan anders op een vesting”.
Ook de Volkskrant bericht vanuit Washington. „Op geen andere plek worden de risico’s van Trumps autocratische dreiging meer gevoeld dan hier”, schrijft de krant over de Democratisch gezinde stad. „Dit is geen presidentsverkiezing, maar een referendum over onze democratie”, zegt een kiezer tegen de krant.
Het AD zoomt eveneens in op de veiligheid. „De Verenigde Staten leken gisteren voorbereid op een grootschalige aanval van buitenaf”, schrijft de krant, „maar de extreme veiligheidsmaatregelen waren gericht op de eigen burgers, op verkiezingsdag.” Amerikadeskundige Willem Post zegt dat de kans groot is dat het misgaat. „Veel mensen vrezen een gewelddadige reactie nadat bekend wordt wie heeft gewonnen”, zegt hij.
In een lange reportage uit de zuidelijke staat Georgia gaat de NRC in op bommeldingen bij stembureaus en de intimidatie van kiezers. Ook vertellen Amerikanen die in Nederland wonen over de aandacht die de verkiezingen hier krijgen. Ze merken dat die sterk leven en goed gevolgd worden. „Wat me opvalt, is dat Nederlanders meer geïnteresseerd lijken in de Amerikaanse verkiezingen dan in de Nederlandse, Europese of die van buurlanden”, zegt een van hen.
Trouw, dat net als de NRC verscheen toen in een groot deel van de VS de stembureaus nog open waren, opent met een reportage uit de multiculturele wijk Queens in New York. Donald Trump won daar in 2020 op veel plekken, schrijft de krant. Ook nu krijgt hij er stemmen. Een vrouw vertelt dat ze gemengde gevoelens heeft bij haar keuze voor Trump. „Ik ben Spaanstalig en hij haat ons, dus een ideale kandidaat is hij niet”, zegt ze. Ook heeft Trouw een reportage uit het overwegend Democratische plaatsje Harrisville in New Hampshire.