In oktober lag de gemiddelde prijs van een verkochte woning voor het eerst boven de 500.000 euro. Vooral in de grote steden worden huizen snel duurder.
Het was de afgelopen maand druk bij makelaars en hypotheekverstrekkers. Over die hypotheken: er werden bijna 50.000 aanvragen gedaan, waarvan bijna 32.000 voor de koop van een woning. Dat is 50 procent meer dan in oktober 2023, zo bleek maandag uit cijfers van het Hypotheken Data Netwerk (HDN).
Het netwerk, waarbij veel grote hypotheekaanbieders zoals Aegon en ABN AMRO zijn aangesloten, stelt vast dat de grote vraag de woningprijzen verder heeft opgejaagd. De gemiddelde waarde van een koopwoning lag in oktober op 502.150 euro, 46.400 euro hoger dan een jaar geleden.
Starters betaalden gemiddeld 407.890 euro voor een woning, doorstromers 609.170 euro. Voor het financieren van deze woningen werd gemiddeld 366.000 euro hypotheek aangevraagd.
Utrecht
De cijfers komen overeen met de ontwikkeling die makelaarsorganisatie NVM vorige maand publiceerde. De NVM meldde over het derde kwartaal een gemiddelde koopprijs van 473.000 euro. Vergeleken met een jaar geleden waren de prijzen 12 procent hoger. Makelaars verkochten ook meer woningen dan gebruikelijk, bij een krimpend aanbod.
Het valt op dat vooral huizen in de grote steden snel duurder worden. Uit cijfers van het Kadaster en statistiekbureau CBS blijkt dat koopwoningen in het vorige kwartaal in bijna elke grote gemeente in prijs zijn gestegen. Uitschieters zijn Haarlem, Eindhoven en Utrecht, waar ruim 15 procent meer voor een gemiddeld huis moest worden neergelegd dan een jaar eerder. Huizenkopers in de meeste andere grote steden kregen een verhoging van 10 procent of meer voor hun kiezen.
Het CBS en het Kadaster hebben gekeken naar de huizenprijzen in de 25 grootste gemeenten van Nederland en zagen nergens een daling. Wel is er sprake van behoorlijke regionale verschillen. De kleinste stijging was in Leeuwarden, met een plus van 6,4 procent. Daarna volgden Zwolle en Ede met stijgingen van respectievelijk 8,5 en 9,3 procent.
Krapte
De nog altijd stijgende prijzen worden veroorzaakt door de aanhoudende krapte op de woningmarkt. Het aantal mensen dat een huis zoekt blijkt fors hoger dan het aantal aanbieders van een woning. De zoekers hebben daarnaast meer te besteden dan enkele jaren terug, vooral omdat de lonen in de afgelopen periode behoorlijk zijn gestegen.
De hypotheekrente is juist iets gedaald, waardoor er wat meer kan worden geleend. Daardoor kunnen potentiële kopers meer voor een woning bieden en dat doen ze ook. Inmiddels bieden huizenzoekers in twee op de drie gevallen meer dan de vraagprijs.