EconomieWoningmarkt
Huizenverkoop stijgt zelfs in vakantietijd

In juli en augustus is het gewoonlijk rustig op de woningmarkt. Maar dit jaar niet. Makelaars signaleerden juist een stijgende verkoop. Daarbij stabiliseerden de prijzen.

Er zijn in de afgelopen drie maanden opvallend veel huizen verkocht. beeld Dirk Hol
Er zijn in de afgelopen drie maanden opvallend veel huizen verkocht. beeld Dirk Hol

In het derde kwartaal zijn volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) bijna 37.000 woningen verkocht. Dat is het hoogste aantal in bijna vier jaar, en dat in de zomer. Ten opzichte van dezelfde periode in 2023 is er sprake van een stijging van bijna 11 procent.

Met name appartementen zijn erg in trek. Daarvan steeg de verkoop met bijna 19 procent. Volgens Lana Gerssen, makelaar en vakgroepvoorzitter Wonen van de NVM, komt dat vooral doordat er veel meer van dit soort woningen worden aangeboden. „En dat in het hele land en in alle prijsklassen. Al valt wel op dat de grootste groei plaatsvindt in het duurste segment.”

Correctie

Ook bij andere types huizen nam het aanbod toe. Iets wat van invloed is op de prijzen. Die zijn in de afgelopen drie maanden nauwelijks gestegen, met 0,4 procent. De gemiddelde transactieprijs komt uit op 473.000 euro, 2000 euro meer dan een kwartaal eerder. In het tweede kwartaal namen ze nog met 7,7 procent toe.

Op jaarbasis komt de prijsontwikkeling uit op 12,3 procent, iets minder dan in het vorige kwartaal. Volgens Gerssen lijkt dat een correctie op de grote prijsstijgingen van de laatste tijd. Ze ziet dat als een gezonde ontwikkeling.

Nog steeds is er een verschil tussen het bedrag waarvoor de meeste verkopers hun huis te koop zetten, en dat wat ze er uiteindelijk voor krijgen. Met andere woorden: er wordt nog altijd fors overboden. Dat overbieden nam in het laatste kwartaal echter niet verder toe.

Voor de gemiddelde woning gaat het om een bedrag van 22.000 euro. Bij ruim twee op de drie woningverkopen in Nederland wordt meer betaald dan de vraagprijs.

Aanbod lager

Vaak hebben potentiële kopers ook geen andere keuze, want het aantal belangstellenden voor een aangeboden huis blijft groot. Woningen worden meestal heel snel verkocht. Gemiddeld doet een verkoper er volgens de NVM zo’n vier weken over om zijn woning kwijt te raken. Gerssen: „Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Soms blijft een woning lang onverkocht; in andere gevallen wisselt hij in een paar dagen van eigenaar.”

Doordat huizen zo snel verkocht worden, ligt het aanbod op dit moment lager dan een jaar geleden. Per 1 oktober bieden de NVM-makelaars volgens Gerssen ruim 25.500 huizen aan, bijna 3000 minder dan op dezelfde datum in 2023.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Woningmarkt

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer