Grote belangstelling voor kleine huizen
Vanwege de woningnood en de hoge woningprijzen komt er steeds meer belangstelling voor kleine, goedkope huizen; de zogenaamde tiny houses. Inmiddels zou een kwart van de Nederlanders daar best in willen wonen.
Met tiny houses worden huisjes bedoeld die tussen de 10 en 50 vierkante meter groot zijn, en toch zijn voorzien van alle gemakken van een normale woning. Bewoners maken efficiënt gebruik van de beschikbare ruimte. Vaak zijn deze kleine woningen gebouwd met duurzame en milieuvriendelijke materialen.
Dat zo veel mensen het aanlokkelijk vinden om in een tiny house te trekken, blijkt uit onderzoek van Verhuisoffertes.com, de meest gebruikte site als het gaat om verhuizingen in Nederland. Het platform maakt maandag de resultaten bekend. Ruim 25 procent van de meer dan duizend geïnterviewden staat positief tegenover het wonen in een huisje van maximaal 50 vierkante meter. In 2020 deed bureau USP Research een vergelijkbaar onderzoek, en toen reageerde nog geen 20 procent van de ondervraagden positief.
Huurders
Vooral mensen die nog geen eigen woning bezitten, vinden de aanschaf van een tiny house het overwegen waard. Zo zou bijna een op de drie huurders wel in een dergelijk klein onderkomen willen wonen, tegenover minder dan een vijfde van de ondervraagden met een koopwoning.
De grootste animo is er echter onder thuiswonende jongeren. Maar liefst 46 procent van hen ziet een tiny house als reële optie. Van alle 18- tot 30-jarigen hebben ruim vier op de tien wel belang bij een klein huis.
Verkoop
Ook uit de verkoopcijfers blijkt de stijgende populariteit van tiny houses. Volgens onderzoek van het Kadaster werden er in 2020 ongeveer 3600 huizen met een woonoppervlak tot 50 vierkante meter verkocht. Dit aantal steeg in 2022 tot 4430. Op verzoek van het RD becijferde het Kadaster dat het vorig jaar is uitgekomen op ruim 5200, terwijl er in de eerste helft van 2024 al meer dan 3000 van de hand gingen. Kadastermedewerker Paul de Vries: „Je kunt dus gerust spreken van een opwaartse trend.”
Dat met name jongeren een tiny house wel zien zitten, heeft volgens de onderzoekers van Verhuisoffertes.com vooral met de woningmarkt te maken. „Veel jonge mensen wonen noodgedwongen nog thuis, omdat er nauwelijks huurwoningen beschikbaar zijn en grotere koophuizen voor hen onbetaalbaar blijken. Voor deze groep kan een tiny house een goed alternatief zijn om toch zelfstandig te kunnen wonen. Daarbij scheelt het dat er deze jongeren vaak nog geen kinderen hebben, waardoor je het gemakkelijker kunt redden met beperkte ruimte.”
Voordeliger
In hoeverre een tiny house voordeliger is dan een gewone woning, hangt af van specifieke wensen en de locatie. Voor een kant-en-klaar tiny house van 50 vierkante meter betaalt iemand inmiddels al snel 100.000 euro. Daar komen de kosten van de grond nog bij.
De meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dateren van eind 2023. Ze laten een gemiddelde prijs van 828 euro per vierkante meter zien. Bij een kavel van 200 vierkante meter komen de totale kosten van een tiny house dus neer op ruim 265.000 euro. Het is soms ook mogelijk om grond te pachten.
Emmeloord
Dat de belangstelling voor kleine huizen stijgt, merken ook initiatiefnemers van nieuwe projecten. In de gemeente Noordoostpolder moeten vanaf het einde van het jaar dertig tiny houses verrijzen, naast een volkstuinencomplex aan de rand van Emmeloord. Het gaat om woningen die permanent en langdurig bewoond kunnen worden. Initiatiefnemer Ashwin Blauw geeft aan dat er zich ongeveer 550 geïnteresseerden hebben ingeschreven. Blauw: „Die mensen kunnen een motivatie indienen. Een makelaar bepaalt uiteindelijk hoe de huizen worden verdeeld.”****
De woningen moeten zo’n 50 vierkante meter groot worden en krijgen een tuin van 300 tot 400 vierkante meter. De prijzen liggen tussen de 245.000 en 265.000 euro. Al kunnen ze door de prijsstijgingen in de bouw nog wat gaan oplopen, zegt Blauw in het lokale weekblad De Noordoostpolder. „Dat lijkt misschien duur, maar de tuinen zijn groot.”