Waarom zendeling op de biodiversiteitstop in Colombia is
Peter Jan de Vries was zendeling en Bijbelvertaler onder de Korowai-bevolking in Papua, Indonesië. Hij woonde afgelopen week de biodiversiteitstop bij in de Colombiaanse stad Cali. En hij was er niet voor niets.
Het is de eerste keer dat de van huis uit gereformeerd vrijgemaakte De Vries zo’n internationale top meemaakt. De zendeling is werkzaam voor SIL International , een partnerorganisatie van Wycliffe Bijbelvertalers, en voor de christelijke natuurbeschermingsorganisatie A Rocha . „Je treft hier een doorsnee aan van de wereldbevolking. Ik zou er zo bij gaan zitten, om een hele dag mensen te kijken”, vertelt De Vries via een videoverbinding vanuit zijn hotelkamer in Cali.
Welke ontmoetingen zijn u bijgebleven?
„Een predikante van de inheemse Kuna-mensen, uit het grensgebied van Panama en Colombia, is me bijgebleven. Zij is hier om het geluid van de inheemse bevolking te laten horen. Ze houdt ons als westerse christenen een spiegel voor. Terwijl wij ons te afzijdig houden van de achteruitgang van de natuur, wil zij als rentmeester voor Gods schepping opkomen en bij de onderhandelingen over maatregelen voor de biodiversiteit een christelijk geluid laten horen.”
En uit andere werelddelen?
„Ik sprak ook een afgevaardigde van de overheid van Papoea Nieuw-Guinea. Hij vertelde hoe moeilijk overheidswerk is in zijn land, waar meer dan 800 talen worden gesproken. Hij vertelde dat juist dankzij christelijke zendelingen zijn land, ondanks al deze verschillen, een eenheid is geworden. Het christendom heeft door de jaren heen hun cultuur doordrenkt. Ik vond dat een bemoedigende ontmoeting.”
Wat had zijn aanwezigheid te maken met de biodiversiteitstop?
„In Papoea Nieuw-Guinea is sprake van kleinschalige, traditionele landbouw. Dat bevordert het duurzame gebruik van het land. Deze vorm van landgebruik is nodig om de biodiversiteit te beschermen. In Papua, het Indonesische deel van het eiland, is echter sprake van grootschalige aanleg van oliepalmplantages. Dat is desastreus voor de natuur en voor de lokale bevolking.”
In hoeverre leven mensen uit andere werelddelen dichter bij de natuur dan westerlingen?
„Ik merk dat inheemse volken in Zuid-Amerika vanuit hun animistische achtergrond (het geloof dat alles bezield is, BvdD)) een spirituele verbondenheid ervaren met ”Moeder Aarde”. De grondhouding „het land voedt ons, en wij moeten daar goed voor zorgen”, zie je hier heel sterk. Daardoor leven ze meer in harmonie met hun omgeving.”
Botst die grondhouding niet met de economische belangen van overheden en bedrijven?
„Ja, dat is de aanklacht van inheemse bevolkingsgroepen tegen hun overheden en tegen westerse bedrijven: jullie denken alleen aan jullie economische belangen. Woensdag sprak een inheemse vrouw over haar spirituele verbinding met ”Moeder Aarde”. Zij noemde westerse landen „spirituele wezen”, omdat zij de verbinding met de natuur zijn kwijtgeraakt.”
„Een inheemse vrouw noemde westerse landen „spirituele wezen”, omdat zij de verbinding met de natuur zijn kwijtgeraakt” - Peter Jan de Vries, zendeling en Bijbelvertaler SIL International
Waarom bent u als zendeling op de top aanwezig?
„Het is een feit dat de plaatsen met de hoogste taaldiversiteit voor een groot deel overlappen met de hoogste biodiversiteit op aarde. Wycliffe Bijbelvertalers werkt vaak in die gebieden, waar de inheemse bevolking de negatieve gevolgen van menselijk ingrijpen, veranderend landgebruik, klimaatverandering en erosie aan den lijve ondervindt. Er is niemand die voor hen opkomt. Als dit soort dingen hen bedreigen en wij kunnen hen bijstaan, dan is het onze roeping om hen te helpen.
Ik ben hier vooral om te netwerken met christelijke organisaties die met inheemse taalgroepen werken, zodat we meer kunnen samenwerken op dit vlak. Vaak is de communicatie met inheemse mensen een probleem, vanwege de taalbarrière. Dat is onze expertise en die bieden wij aan. Daarnaast zijn we op zoek naar materialen over milieugerelateerde onderwerpen, zodat we die kunnen vertalen in de talen van de gebieden waarin we zelf werkzaam zijn. Als afgestudeerd bioloog en door mijn ervaring als Bijbelvertaler kan ik hun op dit vlak advies geven.”
Moet een Bijbelvertaler zich met biodiversiteit bezig houden?
„Wij hebben als christen de plicht om goed met Gods schepping om te gaan. Die is immers gemaakt tot Gods eer. Wij zijn slechts rentmeesters, die voor de schepping mogen zorgen en ervan mogen genieten. Die Bijbelse visie is op de achtergrond geraakt. Wat mij betreft mogen kerken in ons land hiervoor best nadrukkelijker opkomen en opstaan tegen de menselijke hebzucht.”