Nederlandse volwassenen onder de 35 jaar geven maandelijks gemiddeld 500 euro uit aan zaken die ze niet echt nodig hebben. Maar ze hebben dat in veel gevallen niet door. Ouderen leven beduidend zuiniger.
Een vrouw van bijna 60 jaar en een jongeman die half zo oud is, stappen bijna tegelijk uit de trein. Allebei hebben ze trek. De dame gaat op een bankje zitten en haalt een broodtrommel uit haar tas. De man duikt een broodjeszaak in.
De relatief onbekende internetbank MeDirect liet onderzoek doen naar het betalingsgedrag van zowel ouderen als jongeren. Maandag werden de resultaten bekendgemaakt en daaruit blijkt dat de jongere generaties veel meer uitgeven aan niet-noodzakelijke dingen dan mensen vanaf de middelbare leeftijd.
Gemiddeld
Jongere Nederlanders hebben dat echter meestal niet in de gaten. Van de Nederlanders onder de 50 jaar denkt 64 procent dat hun uitgavenpatroon gemiddeld is. Ze denken vaak dat ouderen ongeveer net zo’n manier van geldbesteding hebben als zij.
Een kwart van de mensen onder de 50 jaar denkt zelfs dat ze minder dan gemiddeld uitgeven en slechts 10 procent meent boven het gemiddelde te zitten.
Niets is echter minder waar. Uit het onderzoek van MeDirect blijkt dat naarmate mensen jonger zijn, de uitgaven voor zaken die niet per se nodig zijn hoger uitvallen.
Impulsaankopen
Het gaat daarbij om een breed scala van diensten en producten. Zo geven jongeren meer uit aan etentjes, catering en kleding. In het laatste geval gaat het vaak om impulsaankopen. De leeftijdscategorie millennials, de groep mensen die tussen 1980 en 1996 is geboren, wordt soms aangeduid als de “gemaksgeneratie” en het onderzoek van internetbank MeDirect wijst uit dat die benaming niet onterecht is.
Job Mantz, manager bij MeDirect: „Er zijn steeds meer manieren om je geld uit te geven en het is ook makkelijk om dat te doen. Zo voelt het tegenwoordig veel normaler om tijdens de lunch even een broodje en koffie op de hoek te halen dan vroeger. Als het gewoon lijkt, let je snel minder op de kosten en die kunnen best hard oplopen.”
„Het voelt tegenwoordig veel normaler om tijdens de lunch even een broodje en koffie op de hoek te halen” - Job Mantz, manager bij MeDirect
Jongeren zijn sowieso geneigd om meer gebruik te maken van allerlei diensten die hun leven gemakkelijker maken dan ouderen. Zo bestellen ze vaker maaltijden en geven ze grif geld uit voor persoonlijke verzorging, bijvoorbeeld in nagelstudio’s en schoonheids- en massagesalons.
Sparen
In cijfers: het percentage Nederlanders dat meer dan 500 euro per maand uitgeeft aan niet-noodzakelijke dingen, loopt op van 12 procent voor de 65-plussers en 15 procent voor de leeftijdscategorie 50-64 jaar, tot 26 procent voor de groep van 35-49 jaar en 30 procent voor jongvolwassenen van 18 tot en met 34 jaar.
Manz ziet risico’s. „Natuurlijk moet je kunnen genieten van het leven, maar het is goed om overzicht te bewaren over je financiën. Misschien zouden jongeren wat meer opzij kunnen zetten om te sparen en te beleggen.”
Platteland
Opvallend is het verschil in bestedingspatronen tussen de inwoners van de grote steden zoals Amsterdam en Den Haag en die van het platteland. Een kwart van de stedelingen geeft meer dan 500 euro uit aan zaken die niet noodzakelijk zijn; inwoners van kleine steden en dorpen houden de hand veel vaker op de knip. Daar ligt het percentage op 15 procent. Met name het bezoek aan horecazaken ligt in grotere plaatsen veel hoger dan gemiddeld in Nederland.