Buitenland
EU-ministers veroordelen misstanden bij verkiezingen Georgië

De ministers van Buitenlandse Zaken van dertien EU-landen, waaronder Nederland, hebben zich in een verklaring uitgesproken tegen misstanden bij de verkiezingen in Georgië. Ze veroordelen de „schending van internationale normen” en zeggen dat dit soort onregelmatigheden niet thuishoren bij een kandidaat-lidstaat van de EU.

ANP

„Internationale waarnemers hebben zowel tijdens de campagne als op verkiezingsdag misstanden geconstateerd”, schrijven de EU-landen, waaronder ook Duitsland en Frankrijk. De ministers zeggen ook het „voorbarige” bezoek van de Hongaarse premier Viktor Orbán te bekritiseren. EU-buitenlandchef Josep Borrell verklaarde eerder al dat Orbán niet namens de Unie naar Tbilisi is afgereisd.

Georgië wil officieel toetreden tot de EU en kreeg vorig jaar de kandidaat-status, maar de regeringspartij Georgische Droom (GD) zoekt de laatste jaren steeds meer toenadering tot Rusland en laat zich juist kritisch uit over het Westen. Volgens de kiescommissie heeft GD de verkiezingen van zaterdag gewonnen, terwijl exitpolls de partij veel minder stemmen toebedeelden. De oppositie en de pro-Europese president spreken van fraude en eisen nieuwe verkiezingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer