BuitenlandOorlog in Israël 
Israëlisch parlement stemt voor verbod op UNRWA 

Het Israëlische parlement heeft ingestemd met een verbod op de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA). Dat betekent dat de hulporganisatie niet meer kan werken in Israël of door Israël bezette gebieden. Voor de stemming klonk veel internationale kritiek op het plan.

ANP
Palestijnen lopen bij de ingang van een UNWRA school in Gaza. beeld AFP, Omar El-Qattaa
Palestijnen lopen bij de ingang van een UNWRA school in Gaza. beeld AFP, Omar El-Qattaa

Israël stelt dat de UNRWA is geïnfiltreerd door de Palestijnse militante organisatie Hamas, die ruim een jaar geleden een ongekende aanval op Israëlisch gebied uitvoerde. Een verbod zou het werk van de vluchtelingenorganisatie in de Palestijnse Gazastrook zeer bemoeilijken en wellicht zelfs onmogelijk maken, vrezen critici.

De Verenigde Staten zeiden uiterst bezorgd te zijn. Washington benadrukte dat de UNRWA een „onvervangbare” rol speelt bij de humanitaire hulp. Ook de Britten betreurden de stap. Eerder al riepen Groot-Brittannië en andere westerse landen de Israëlische regering op haar internationale plichten te vervullen. Onlangs noemde VN-secretaris-generaal António Guterres de gevolgen van de wet voor de Palestijnen „een catastrofe in wat al een regelrechte ramp is”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer