Binnenland
Vrijspraak voor agent die man met wapenstok sloeg

De rechtbank in Utrecht heeft maandag een 42-jarige politieman uit Amersfoort vrijgesproken van het schenden van de geweldsinstructie. De agent sloeg op 17 december 2022 in het centrum van Amersfoort een man met zijn wapenstok op het hoofd, waardoor deze een schedelbasisfractuur en hersenletsel opliep. Kort daarvoor had deze man de agent een vuistslag op het achterhoofd gegeven. Volgens de rechtbank liep de betrokken agent concreet gevaar op zwaar lichamelijk letsel en was de manier waarop hij zijn wapenstok gebruikte toegestaan.

ANP

Het geweld volgde op nachtelijke schermutselingen tussen enkele agenten en een groep dronken mannen in het uitgaansgebied van Amersfoort. De groep weigerde op verzoek van de politie te vertrekken. Er ontstond een scheldpartij en een handgemeen. De agent heeft verklaard dat hij het latere slachtoffer wilde aanhouden. Nadat de man hem op het achterhoofd had geslagen, haalde de agent drie keer uit met zijn wapenstok. Uit camerabeelden viel niet op te maken of alle klappen ook raak waren, maar de rechtbank concludeert dat in elk geval één klap de man op het hoofd heeft geraakt, gezien het letsel.

De agent heeft verklaard dat hij na de vuistslag op zijn hoofd dubbel zag en vreesde knock-out te gaan. Volgens de rechtbank had hij geen ander geweldsmiddel om zichzelf te verdedigen. Hij wilde de man op zijn bovenarmen slaan, maar doordat hij dubbel zag, raakte hij hem op het hoofd.

Het Openbaar Ministerie had een taakstraf van zestig uur geëist. De zaak is behandeld door de zogeheten Blauwe Kamer van de rechtbank. Die houdt zich bezig met politiezaken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer