Buitenland
Centrumrechtse partij GERB wint Bulgaarse verkiezingen

SOFIA (ANP/RTR/DPA/BLOOMBERG) - De centrumrechtse partij GERB heeft zondag de parlementsverkiezingen in Bulgarije gewonnen. De partij kreeg 26 procent van de stemmen. Op de tweede plaats volgt de liberaal-conservatieve alliantie PP-DB met ongeveer 15 procent van de stemmen. De ultranationalistische, pro-Russische partij Vazrazdane (Herleving) werd derde met bijna 14 procent van de stemmen.

ANP

GERB en PP-DB willen de Euro-Atlantische oriëntatie van Bulgarije behouden en Oekraïne blijven steunen in het gewapende conflict met Rusland. Vazrazdane, dat sinds de Europese verkiezingen in juni vertegenwoordigd is in het Europees Parlement, wil het EU-toetredingsverdrag van het land heronderhandelen, het NAVO-lidmaatschap van Bulgarije intrekken en een referendum over de invoering van de euro doordrukken, dat onlangs werd uitgesteld vanwege de hoge inflatie.

Dit is de zevende verkiezing in vier jaar tijd in Bulgarije, omdat de politieke partijen geen overeenstemming bereikten om een coalitieregering te vormen na de parlementsverkiezingen in juni. Toen won de partij GERB met ongeveer 24 procent van de stemmen. Het Oost-Europese land wordt sinds 2020 bestuurd door kortstondige regeringen.

GERB-leider en oud-premier Boyko Borissov bedankte de kiezers maandagochtend voor hun steun. Hij zei dat zijn partij een nieuwe regering zal vormen en sloot daarbij samenwerking uit met het pro-Russische Vazrazdane. Die partij won de afgelopen jaren flink aan populariteit. Het is nog de vraag of deze verkiezingsuitslag een einde gaat maken aan de politieke patstelling in het land. Meerdere partijen hebben herhaaldelijk aangegeven niet met Borissov te willen samenwerken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer