Buitenlandiran
Netanyahu: Israël heeft alle doelen bereikt bij aanval op Iran

Israël heeft bij de aanval op Iran in de nacht van vrijdag op zaterdag „alle doelen bereikt”, zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zondag in een toespraak. Hij noemde de aanval „nauwkeurig en krachtig”.

ANP
Israelisch gevechtsvliegtuig klaar voor vertrek tijdens de aanval op Iran, zaterdagmorgen vroeg. beeld AFP/Israeli Army
Israelisch gevechtsvliegtuig klaar voor vertrek tijdens de aanval op Iran, zaterdagmorgen vroeg. beeld AFP/Israeli Army

Volgens hem heeft het leger de verdedigingscapaciteiten van Iran geraakt. Ook verminderde de aanval het vermogen van het land om raketten te produceren die het op Israël kan afschieten.

Met de aanval kwam Israël volgens de premier de belofte na om de aanval van Iran op Israël op 1 oktober te wreken. Toen vuurde Iran bijna tweehonderd raketten af, als wraak voor de dood van Hamasleider Ismail Haniyeh en Hezbollahleider Hassan Nasrallah, en de Israëlische inval in Libanon.

Ook de hoogste religieuze leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, reageerde zondag op de Israëlische aanval. Hij schreef op X dat die „niet geminimaliseerd, noch overdreven” moet worden. Bij de aanval kwamen vier Iraanse soldaten om en werd beperkte materiële schade aangericht.

Khamenei riep zelf niet op tot vergelding. Hij zei dat de regering moet beslissen hoe een reactie er uitziet, en dat in het beste belang van het Iraanse volk als leidraad. Iran heeft een gekozen president, Masoud Pezeshkian, maar die moet wel verantwoording afleggen aan de ayatollah.

Verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten, dringen er bij Iran op aan niet te reageren op de aanval en de geweldcyclus van de afgelopen maanden te doorbreken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer