Buitenland
Georgië kiest pro-Russische of Europese koers

De Georgiërs staan voor een richtingenstrijd in het stemlokaal. Ze kunnen bij de parlementsverkiezingen kiezen tussen de regeringspartij die steeds meer op de hand van Rusland is en een verbond van pro-Europese partijen die de blik op het Westen richten.

ANP

De huidige regeringspartij, Georgische Droom (GD), zegt uit te zijn op een ‘supermeerderheid’, zodat het oppositiepartijen kan verbieden. Maar opiniepeilingen suggereren juist dat het pro-Europese kamp weleens de meerderheid kan winnen.

GD kwam in 2012 aan de macht en hing aanvankelijk ook een pro-Europese koers aan. De laatste jaren is dat helemaal omgedraaid, met name sinds de Russische invasie in Oekraïne. De regering kopieerde bijvoorbeeld de Russische buitenlandse-agentenwet, wat tot veel kritiek en sancties leidde in het Westen. Bovendien beweert de regeringspartij dat het Westen Georgië mee wil slepen in de oorlog in Oekraïne.

De oppositiecoalitie wil snel een regering vormen om hervormingen door te voeren. Daarna moeten nieuwe verkiezingen worden gehouden. Als de pro-Europese koers eenmaal verzekerd is, zouden de kiezers zich nog eens moeten uitspreken over het verdere beleid van het land, aangezien de partijen binnen het verbond ook verschillen kennen.

De Europese Commissie heeft gewaarschuwd dat deze verkiezingen cruciaal zijn voor de toekomst van Georgië en of het land zicht houdt op EU-lidmaatschap. Volgens buitenlandchef Josep Borrell dreigt het land af te glijden richting autoritarisme.

De stemlokalen in het Kaukasische land met zo’n 4 miljoen inwoners sluiten om 18.00 uur Nederlandse tijd. Daarna volgt een exitpoll.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer