Iran dreigt Israël met forse reactie
Iran wacht al enkele weken in spanning op een Israëlische vergelding van de raketbeschieting eerder deze maand. Inmiddels heeft Teheran forse dreigementen geuit als zo’n aanval in de ogen van het regime buitenproportioneel is.
Op 1 oktober schoot Iran zo’n 180 ballistische raketten op Israël af, in antwoord op de uitschakeling van Hezbollahleider Hassan Nasrallah. Jeruzalem bezwoer die aanval te zullen vergelden. De voorbereidingen daarvoor zijn in volle gang, zoals ook blijkt uit gelekte informatie van de Amerikaanse inlichtingendiensten.
Dat weten ze in Iran ook. En daarom wacht de bevolking in spanning op de dingen die komen gaan. De Israëlische militaire acties van de afgelopen weken hebben laten zien dat de Joodse staat zeer verrassende scenario’s in petto heeft – variërend van het saboteren van piepers tot het verwoesten van zwaarbeveiligde ondergrondse schuilplaatsen.
In afwachting van de aangekondigde Israëlische vergelding waarschuwde de Iraanse opperste leider Ali Khamenei donderdag dat hij de Iraanse strijdkrachten opdracht heeft gegeven op alles voorbereid te zijn.
Volgens The New York Times, die zich baseert op hooggeplaatste bronnen binnen de Iraanse Revolutionaire Garde, variëren de Iraanse opties tussen niets doen en een massief tegenoffensief. Teheran kan ervoor kiezen om niet te reageren als de Israëlische aanvallen zich tot militaire bases en opslagplaatsen beperken.
Als Jeruzalem echter besluit Iraanse atoomfaciliteiten en olie-installaties aan te vallen, of als de acties tot veel verwoestingen en grote aantallen slachtoffers leiden, zal Iran wel degelijk hard terugslaan, aldus de functionarissen tegenover het Amerikaanse dagblad. In dat geval zou het Iraanse antwoord kunnen bestaan uit het lanceren van zo’n duizend ballistische raketten, aanvallen door regionale bondgenoten en het blokkeren van de scheepvaart in de Perzische Golf. Daarmee zouden internationale handelsroutes –en vooral de aanvoer van olie– in gevaar komen.
Iran is echter niet op voorhand uit op een grote regionale oorlog, benadrukt Teheran. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Abbas Aragchi maakte deze week een rondreis langs een aantal Arabische landen om dat punt te onderstrepen. Tegelijkertijd gelden ook voor de Islamitische Republiek de meedogenloze wetten van het Midden-Oosten: afwachten of lijdzaam toezien wordt onverbiddelijk als teken van zwakte opgevat en zal de Iraanse machtspositie aantasten.
De grote vraag blijft dus vooralsnog hoe en wanneer Israël zal reageren. Voorlopig lijkt het opschorten van een militair antwoord op de Iraanse aanval onderdeel uit te maken van de Israëlische strategie, want elke dag groeien de onzekerheid en angst bij de Iraniërs.
Ondanks eerdere verzekeringen aan de Verenigde Staten, is het niet zeker dat Israël de Iraanse olie- en nucleaire faciliteiten buiten schot zal laten. Zeker niet na de droneaanval van Hezbollah op de woning van Benjamin Netanyahu in Caesarea afgelopen week. De Israëlische premier vat die actie persoonlijk op en houdt Iran –als broodheer van Hezbollah– verantwoordelijk.
__