Buitenland
Polen arresteert verdachten om brandbommen in luchtvracht

De Poolse geheime dienst heeft vier verdachten gearresteerd die brandbommen en explosieven in luchtvrachtpakketten zouden hebben verstuurd namens een buitenlandse geheime dienst. Twee andere verdachten worden internationaal gezocht. Veiligheidskringen sluiten Russische sabotage niet uit.

ANP

De groep verzond pakketten met verborgen explosieven en andere gevaarlijke materialen via koeriersdiensten naar andere EU-landen en het Verenigd Koninkrijk. De zendingen waren zo geprepareerd dat ze zouden ontbranden of ontploffen tijdens het vervoer over land of door de lucht. De groep wilde ook transportroutes voor dergelijke pakketten naar de VS en Canada testen. Of het tot incidenten kwam, is niet bekendgemaakt.

Duitse veiligheidsinstanties waarschuwden eerder dit jaar voor „ongebruikelijke” brandbommen die door onbekenden via vrachtdienstverleners werden verstuurd. De waarschuwing volgde op een incident in een logistiek centrum van de firma DHL in Leipzig, dat fungeert als een wereldwijde hub van het bedrijf. In juli zou daar een pakket uit de Baltische staten met een brandbom in brand zijn gevlogen.

Polen sloot onlangs het Russische consulaat-generaal na aanwijzingen dat Russische geheime diensten achter brandstichtingen in Polen zaten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer