Binnenland
Wel meldingen, geen klachten over gedrag Laurentien bij Financiën

Bij het ministerie van Financiën zijn wel meldingen binnengekomen over het gedrag van prinses Laurentien, die zich inspant voor herstel voor slachtoffers van het toeslagenschandaal, maar geen klachten. Dat staat in een intern memo waar de NOS als eerste over berichtte, en dat ook is ingezien door het ANP.

ANP

Laurentien had contact met diverse ambtenaren bij Financiën vanuit haar rol als voorzitter van de Stichting (Gelijk)waardig Herstel, die een methode bedacht om gedupeerden van het schandaal rond de kinderopvangtoeslag sneller aan passende compensatie te helpen. De afgelopen maanden kwamen signalen naar buiten dat zij in die gesprekken nog weleens over de schreef ging als zij haar zin niet kreeg.

De top van het ministerie neemt maatregelen om herhaling te voorkomen. Bij overleg of onderhandelingen met externe partijen moet voortaan sprake zijn van „gelijke verhoudingen”, wat er in de praktijk op neerkomt dat daar altijd hogere ambtenaren bij moeten zijn. Daarnaast wordt in contracten met derden vastgelegd dat die zich ook moeten houden aan afspraken die bij de Rijksoverheid gelden over integriteit en omgangsvormen.

„De publiciteit afgelopen zomer heeft begrijpelijkerwijs veel losgemaakt bij medewerkers van ons ministerie”, schrijft secretaris-generaal Bas van den Dungen in het interne bericht. Hij stelt vast „dat medewerkers zich hebben bevonden in een werkklimaat met een te hoge werkdruk waarin bovendien onvoldoende oog was voor de positie van medewerkers in de verhouding tot de stichting”.

Minister Eelco Heinen (Financiën) vindt het „belangrijk” dat op deze manier is teruggeblikt op de afgelopen periode. Hij staat naar eigen zeggen „vierkant voor een veilig werkklimaat waarin ambtenaren zich gesteund moeten voelen”. Volgens staatssecretaris Nora Achahbar (Toeslagen) is het „voor veel medewerkers een zware tijd” geweest. Zij wijst daarbij ook op de vele publiciteit en beschuldigingen op social media, „waartegen ambtenaren zich niet kunnen verweren.”

Ambtenaren trokken aan de bel over de werkwijze van de stichting van Laurentien, omdat die in veel gevallen tot onuitlegbaar hoge compensatiebedragen leidde. Inmiddels zijn daar nieuwe afspraken over gemaakt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer