Binnenland
Coalitieleiders praten weer over asielmaatregelen

In het Catshuis zijn de leiders van PVV, VVD, NSC en BBB weer bijeen om te praten over het compromis dat PVV en NSC hebben bereikt over asielmaatregelen. Vooral de VVD zit nog met aanvullende vragen en wil mogelijk nog wat aanpassingen van het pakket.

ANP

Het liberale smaldeel van de coalitie zit onder meer nog met vragen over de uitvoering van de maatregelen. Die lijken echter niet onoverkomelijk te zijn. Desondanks zou het nog wel eens een lang overleg kunnen worden in de residentie van de minister-president, valt achter de schermen te horen.

Nicolien van Vroonhoven (NSC) was donderdagmiddag opgewekt voor aanvang van de gesprekken. In haar fractie is iedereen „volmondig positief” over het pakket volgens de partijleider. „Ik hoop echt dat we er snel uit zullen komen. Want dan hebben we een fors asielpakket, en dat binnen de rechtstatelijke lijnen.”

„Ik heb een aantal vragen bij een aantal punten. Of het ook echt uitgevoerd kan worden, af en toe mag het ook wat strenger”, aldus VVD-leider Dilan Yeşilgöz. Het lijkt haar desondanks „niet nodig” om het laat te maken.

Ook BBB-leider Caroline van der Plas heeft „wel een lijstje met vragen en kanttekeningen”, al zei ook zij niet waarover. „Ik heb mijn eerste afspraak om elf uur morgenochtend, dus wat mij betreft kunnen we wel even door”, luidde haar antwoord op de vraag of het laat kan worden. Maar haar „grondhouding is positief”.

Na dagenlang overleg bij premier Dick Schoof kwamen Geert Wilders (PVV) en Van Vroonhoven deze week tot een vergelijk. Er komt geen asielnoodwet waarmee het parlement omzeild wordt. Wilders wilde daaraan vasthouden, terwijl NSC van die afspraak uit het hoofdlijnenakkoord af wilde.

De zaak kwam in een stroomversnelling toen de Eerste Kamer twee weken geleden te kennen gaf niet te kunnen leven met een asielnoodwet.

PVV en NSC willen nu dat er extra maatregelen komen om het aantal asielzoekers terug te dringen. Zo moet er onder meer een einde komen aan permanente verblijfsvergunningen en wordt een verblijfsvergunning drie in plaats van vijf jaar geldig. Verder wordt gekeken of mensen terug kunnen worden gestuurd naar Syrië.

Woensdag overlegden de vier partijleiders voor het eerst over het pakket. Wilders verklaarde „erg blij” te zijn met het compromis.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer