Binnenland
Kabinet erkent ook zelf dat klimaatbeleid tekortschiet

Om het klimaatdoel voor 2030 te halen, zijn meer maatregelen nodig dan nu zijn voorzien. Dat concludeert niet alleen het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een doorrekening, maar ook het kabinet zelf. Klimaatminister Sophie Hermans neemt daar nog enkele maanden de tijd voor; in het voorjaar komt zij met „alternatief beleid”.

ANP

Sinds de klimaatdoelen in een wet werden vastgelegd waren ze nog nooit comfortabel binnen bereik. De afgelopen jaren schermde het kabinet nog weleens met beleid dat nog in voorbereiding was, maar nog onvoldoende uitgewerkt om door het PBL te worden meegenomen. Maar ditmaal erkent het dat toch echt meer nodig is dan nu op papier staat.

Het PBL heeft becijferd dat, als alles meezit, de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met 52 procent zal zijn afgenomen ten opzichte van 1990. Zelf is het kabinet ook aan het rekenen geslagen. Inclusief de maatregelen die het PBL nog te vaag vond om mee te tellen, komt het tot hooguit 54 procent CO2-reductie. Het doel is 55 procent.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer