Binnenland
Milieudefensie geschokt over doorberekening klimaatmaatregelen

Milieudefensie heeft onthutst gereageerd op de doorrekening door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) van de plannen voor het halen van de klimaatdoelen. „Schokkende cijfers”, zei directeur Donald Pols van de milieuorganisatie.

ANP

In de PBL-doorrekening komt naar voren dat het erg onwaarschijnlijk is dat Nederland het wettelijk vastgestelde klimaatdoel van 55 procent vermindering van uitstoot in 2030 nog gaat halen. „Nederland heeft een draai van 180 graden gemaakt”, zei Pols daarover.

Het nieuwe kabinet kiest „doodleuk weer voor grote vervuilende bedrijven”, aldus de directeur. „Terwijl die juist meer zijn gaan vervuilen en dus veel meer moeten doen om gevaarlijke klimaatverandering te stoppen.” Pols wijst erop dat bedrijven zich ook aan het Klimaatakkoord van Parijs moeten houden. „Doen bedrijven dat niet, dan betalen gewone mensen en de planeet de rekening.”

In de donderdag gepubliceerde Klimaat- en Energieverkenning (KEV) noemt PBL drie redenen voor de vertraging in het behalen van de klimaatdoelen. Een daarvan is het beleid van het kabinet-Schoof. De regering heeft aangekondigd verschillende maatregelen van het vorige kabinet te schrappen, uit te stellen of te verzachten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer