Economie
Tesla voert winst op dankzij kostenbesparingen en emissierechten

Tesla is erin geslaagd de winst in het derde kwartaal met 17 procent op te voeren in vergelijking met een jaar eerder. De fabrikant van elektrische auto’s en opslagsystemen voor elektriciteit verkocht meer auto’s en verlaagde de kosten per afgeleverde wagen aanzienlijk. Daarnaast verdiende het bedrijf veel aan de verkoop van emissierechten die het bedrijf verdient door schonere auto’s op de weg te zetten.

ANP

De nettowinst kwam uit op bijna 2,2 miljard dollar. Eerder deze maand maakte Tesla al bekend iets meer auto’s te hebben verkocht dan in het derde kwartaal van vorig jaar. Mede daardoor steeg de omzet 8 procent tot 25,2 miljard dollar.

In heel 2024 verwacht Tesla iets meer auto’s te verkopen dan vorig jaar. Dat is opvallend, want het Amerikaanse bedrijf heeft te maken met fellere concurrentie uit China. Ook zijn veel autokopers minder happig op elektrische auto’s door het afbouwen van subsidies, wat Europese autoconcerns als Volkswagen dwarszit.

Tesla benadrukte in het kwartaalbericht nog altijd te werken aan een betaalbaardere elektrische auto dan de huidige modellen. Het bedrijf denkt die goedkopere Tesla’s in de eerste helft van volgend jaar op de markt te brengen. Over de ontwikkeling van goedkopere auto’s ontstonden zorgen door alle aandacht die topman Elon Musk besteedt aan een autonoom rijdende ‘robotaxi’.

Betaalde functies die chauffeurs in een Tesla helpen bij het sturen, versnellen en remmen droegen volgens Tesla ook bij aan de winst. Hetzelfde geldt volgens Tesla voor een foefje dat de veelbesproken Cybertrucks op parkeerplaatsen naar hun eigenaren laat rijden. Op de futuristisch ogende Cybertrucks, die worden geplaagd door allerlei gebreken, behaalde Tesla ook voor het eerst een positieve marge.

Beleggers lijken enthousiast over het kwartaalbericht. In de nabeurshandel stonden aandelen van Tesla woensdagavond laat ruim 8 procent hoger.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer