Economie
Techaandelen onder druk op negatief gestemd Wall Street

De aandelenbeurzen in New York zijn met aanzienlijke verliezen geëindigd. Vooral de grote technologiebedrijven verloren terrein. Beleggers rekenen op minder stevige renteverlagingen door de Federal Reserve dan ze eerder verwachtten, wat ongunstig is voor die relatief dure aandelen. Beleggers kregen ook veel kwartaalberichten van grote bedrijven te verwerken.

ANP

Van de bekende graadmeters leed de door techbedrijven gedomineerde Nasdaq het grootste verlies. Het ging om een daling van 1,6 procent tot een stand van 18.276,66 punten. De brede S&P 500 zakte 1 procent tot 5797,42 punten. De Dow-Jonesindex verloor ook 1 procent tot 42.514,95 punten.

Zwaargewichten als chipontwikkelaar Nvidia, socialemediabedrijf Meta en Apple drukten met verliezen tot ruim 3 procent zwaar op het algehele beeld op Wall Street. Uit een regelmatig verschijnend onderzoek van de Federal Reserve, het zogeheten Beige Book, kwam ook naar voren dat de Amerikaanse economie sinds begin september amper is gegroeid.

McDonald’s was een opvallende verliezer en eindigde 5 procent lager. De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC meldde dat een persoon is overleden en tientallen ziek zijn geworden na een ernstige E.coli-uitbraak in de VS, die wordt gelinkt aan hamburgers van de fastfoodketen.

Coca-Cola maakte weinig indruk op beleggers met zijn kwartaalcijfers, ondanks een hogere winst en omzet dankzij prijsverhogingen. Het aandeel van de frisdrankmaker eindigde ruim 2 procent lager. Koffieketen Starbucks boog een eerder verlies om in winst. Het bedrijf kampt met tegenvallende verkopen in China en trok zijn vooruitzichten voor het nieuwe boekjaar in. Chipproducent Texas Instruments won juist ruim 4 procent dankzij beter dan verwachte kwartaalcijfers.

Een vat Amerikaanse olie werd 1,1 procent minder waard op 70,99 dollar per vat. Brentolie verloor ook 1,1 procent aan waarde tot 75,19 dollar per vat. De euro steeg 0,1 procent ten opzichte van de dollar en was 1,0785 dollar waard.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer