Economie
Wereldbank wil financiering landbouw verdubbelen

De Wereldbank is van plan om zijn financiering in de landbouw te verdubbelen. Daarmee wil ’s werelds grootste instituut voor ontwikkelingssamenwerking de agrarische sector in ontwikkelingslanden beter bestand maken tegen klimaatrisico’s en opkomende werkgelegenheidstekorten.

ANP

De in Washington gevestigde kredietverstrekker zal zijn financiering voor landbouw en verwante sectoren tegen het einde van het decennium verhogen tot 9 miljard dollar per jaar, heeft president Ajay Banga woensdag aangekondigd. De bank wil ook bedrijven stimuleren om hun investeringen te verhogen tot 5 miljard dollar in 2030.

Aanleiding van deze stap is dat de landbouw in veel landen steeds kwetsbaarder lijkt te worden voor klimaatrisico’s, terwijl de sector ook een belangrijke bron van vervuilende uitstoot is. Tegelijkertijd heeft de Wereldbank nieuwe instrumenten in zijn arsenaal, die het mogelijk moeten maken om meer privékapitaal naar de sector te laten stromen. De digitale vooruitgang zou daarnaast kunnen helpen ervoor te zorgen dat financiering meer boeren bereikt.

Al deze veranderingen hebben de potentie om de landbouwsector te hervormen, waardoor dit het juiste moment is voor een nieuwe aanpak van de Wereldbank, aldus Banga. Hij wees er ook op dat de vraag naar voedsel komende decennia waarschijnlijk met meer dan 50 procent zal stijgen. Ook dat maakt dit een belangrijke stap.

Banga benadrukte verder dat het transformeren van de agrarische sector in wezen een werkgelegenheidsinitiatief is. In het komende decennium zullen zo’n 1,2 miljard jongeren in ontwikkelingslanden toetreden tot de arbeidsmarkt, terwijl er naar verwachting slechts 420 miljoen banen beschikbaar zullen zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer