Buitenland
Europese ombudsman kritisch over EU-migratiedeal met Tunesië

De Europese ombudsman heeft de Europese Commissie bekritiseerd voor gebrek aan transparantie over hoe de mensenrechten in Tunesië zijn meegewogen bij het sluiten van de zogenoemde Tunesiëdeal over het tegenhouden van migranten.

ANP

Oud-premier Mark Rutte onderhandelde namens de EU met de Tunesische autoriteiten over die deal, samen met de Italiaanse premier Giorgia Meloni en Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. De drie noemden zichzelf Team Europa en beklonken de overeenkomst in juli vorig jaar. Maar vanaf het begin waren er vragen over wat er nu precies was afgesproken en hoe het autoritair geleide Tunesië de in opdracht van Europa tegengehouden migranten zou opvangen en behandelen.

De Europese ombudsman Emily O’Reilly vraagt de Europese Commissie nu om een samenvatting te leveren van de risicoanalyse van de mensenrechten.

Ook wil ze dat de Commissie een mechanisme ontwikkelt om eventuele financiële steun aan Tunesië op te schorten. „De Commissie heeft de plicht te garanderen dat met EU-middelen geen maatregelen worden gesteund die de mensenrechten schenden”, zegt O’Reilly.

Door de Tunesiëdeal vloeit ongeveer 1 miljard euro aan Europees geld naar Tunis.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer