Binnenland
Rechtbank vonnist in zedenzaak ex-Moamdirecteur

De rechtbank in Amsterdam doet woensdag uitspraak in de zaak tegen voormalig Moamdirecteur Martijn N. (36), die wordt verdacht van een reeks verkrachtingen, ontucht met minderjarigen en een poging tot zware mishandeling. In september eiste het Openbaar Ministerie acht jaar cel tegen hem.

ANP

N. was een prominente figuur in de Amsterdamse modewereld. Hij raakte in 2021 in opspraak, nadat 28 mannen hem in de NRC en Het Parool hadden beschuldigd van gewelddadig en seksueel grensoverschrijdend gedrag. De politie arresteerde hem in januari 2022. Hij mocht zijn proces in vrijheid afwachten. Het OM heeft negen aangiftes op de aanklacht gezet.

Justitie stelt dat N. „zijn eigen normen en waarden” heeft gecreëerd en misbruik heeft gemaakt van zijn machtspositie. N. heeft erkend dat hij dominant is geweest in zijn seksuele escapades, maar vindt dat hij geen grenzen heeft overschreden.

De vermeende misdrijven zouden zijn gepleegd tussen 2011 en 2021. Volgens het OM ging N. telkens op min of meer dezelfde manier te werk. Hij kwam veelal via sociale media in contact met vaak jonge, seksueel onervaren jongens van buiten zijn woonplaats Amsterdam. Bij hem thuis zou hij hen hebben overrompeld met seksuele avances, die uitmondden in ruw, dominant seksueel gedrag. „Als ze niet meewerkten dan dwong hij ze”, aldus het OM in de onderbouwing van de strafeis, „mentaal en fysiek waren zij niet in staat tegenwicht te bieden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer