Binnenland
Kamer praat verder over Afghaanse bewakers

De Tweede Kamer debatteert opnieuw over het besluit van het kabinet om een „afgebakende” groep Afghaanse beveiligers van de Nederlandse ambassade en missie in Uruzgan (2006-2010) toch niet toe te laten tot Nederland. Vanuit de oppositie en militaire vakbonden is veel weerstand tegen het besluit. De Afghanen zouden in eigen land gevaar lopen.

ANP

Het vorige kabinet had op een van zijn laatste dagen besloten om deze Afghanen over te laten komen. Het gaat om maximaal 48 ambassadebewakers en naar verwachting zo’n 150 beveiligers van de missie. Inclusief kerngezin zou het om minder dan duizend mensen gaan. Zij zouden naar verwachting „druppelsgewijs” naar Nederland komen.

Het kabinet liet in een kort briefje weten „een andere afweging” te hebben gemaakt. Een nadere verklaring ontbrak. In een bijgevoegde beslisnota stond wel dat de opvang 26 miljoen euro zou kosten. Dat ergerde de oppositie die sprak van een „kil kostenplaatje”. De oppositie en vakbonden vinden dat Nederland een ereschuld heeft aan deze Afghanen.

Het lijkt er niet op dat het kabinet gaat draaien. „Er vindt nog een Kamerdebat plaats, maar het standpunt van het kabinet is helder”, zei premier Dick Schoof eerder. Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) liet eerder ook al weten „niet overstag” te gaan voor de Kamer. En de coalitiepartijen lijken de gelederen gesloten te houden.

Het debat is een voortzetting van een debat van begin deze maand. Dat moest halverwege worden afgebroken omdat er te weinig tijd was. Ook wilde de Kamer toen meer informatie. Woensdag komen de bewindslieden met antwoorden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer