Kerk & religieVijf vragen aan

Elke maand loopt er een spoor van lichtjes door de Domkerk

Al tien jaar staan de deuren van de Utrechtse Domkerk uitnodigend open tijdens de Night of Light, elke derde zaterdag van de maand. Zaterdagavond wordt het gevierd. Vijf vragen aan ds. W.A. (Willem) Roskam, predikant van de Domkerk in Utrecht.

Bastiaan van Soest
18 October 2024 13:24Gewijzigd op 19 October 2024 08:05
Interieur van de Utrechtse Domkerk, met het Bätzorgel. beeld RD, Anton Dommerholt
Interieur van de Utrechtse Domkerk, met het Bätzorgel. beeld RD, Anton Dommerholt

Eerst maar eens: wat is de Night of Light?

„Night of Light is een avondopenstelling van de Utrechtse Domkerk. Dat doen we iedere derde zaterdagavond van de maand, ondertussen alweer tien jaar. De kerk is dan verlicht met kaarsen. Vanaf de hoofdingang van de kerk loopt een spoor van lichtjes helemaal naar de trappen van het koor. Tijdens de Night of Light is iedereen van harte welkom in de kerk.”

Hoe druk is het op zo’n avond dan?

Ds. W. A. Roskam

„Op het Domplein lopen vrijwilligers die mensen aanspreken en uitnodigen om in de Domkerk te komen. Daarmee is het laagdrempelig en bieden we een moment van rust en vrede. Op straat heb je snel gesprekken. Voorbijgangers zijn benieuwd wat er in de kerk te zien is. Daar komt nog bij dat er op zaterdag veel jongeren op straat zijn. Die vinden hun weg naar de kerk niet vanzelf en zeker niet op zondag. Soms kun je bij jongeren in dat kortstondige moment in de Domkerk meer kwijt dan wanneer je ze overdag in een andere setting uitgebreid zou spreken.”

Wat is er in de Domkerk te doen en te zien?

„Bezoekers aan de Night of Light kunnen zelf een kaarsje aansteken. We bieden de mogelijkheid om te bidden of teksten uit de Bijbel te lezen. Soms willen bezoekers gewoon even zitten en rondkijken. Ook klinkt er in de kerk muziek. Er wordt op de piano en het orgel gespeeld en er is een muziekensemble dat muziek maakt, gericht op de meditatieve sfeer die erin de kerk hangt. Samen met het team van vrijwilligers geven we pastorale begeleiding. Dat kan bestaan uit samen praten, samen bidden of het geven van de zegen. Van die pastorale begeleiding wordt veel gebruikgemaakt. Aan het einde van de avond sluiten we de Night of Light af met een kort nachtgebed. De avond is niet heel liturgisch of hoogkerkelijk van karakter, dat maakt het laagdrempelig. Tegelijk is het heel duidelijk dat we in de kerk zijn. En daarom sluiten we af met gebed. Soms blijven mensen speciaal voor het nachtgebed langer in de kerk.”

„We merken dat er veel behoefte is aan een plek als deze, waar het over de werkelijkheid van het leven gaat” - Ds. W.A. Roskam, predikant Domkerk Utrecht

Na tien jaar Night of Light is er nu een speciale editie. Wat houdt die in?

„In verband met het tienjarig bestaan zaterdag is ook het Pandhof open, de tuin tussen de Domkerk en het Academiegebouw. Bezoekers kunnen door het Pandhof lopen. Dat is eenmalig. Er is speciale muziek en een meditatief gedicht, geschreven door predikant en lieddichter Sytze de Vries.”

Op naar nog tien jaar Night of Light?

„Als we het kunnen blijven bemensen wel. Onze vrijwilligers dragen het met elkaar. We werken daarin ook samen met studentenvereniging Navigators. Het stelt ons in staat om met mensen contact op te bouwen die we op zondag in de kerk niet zien. Daarom hoop ik dat we in de toekomst kunnen bouwen aan versteviging van deze contacten. We merken dat er veel behoefte is aan een plek als deze, waar het echt over de werkelijkheid van het leven gaat. Voor nu zou ik zeggen: kom naar de Domkerk om de Night of Light mee te maken. Laat het je goeddoen. En draag ook zelf een steentje bij aan dit mooie werk in de kerk.”

Ds. W.A. (Willem) Roskam, predikant van de Domkerk in Utrecht, over tien jaar Night of Light

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer