Kerk & religieHuwelijk en seksualiteit
Tweet Domkerk Utrecht over SGP en Räsänen was geen ”slip of the pen”

Een vrijdag door de Domkerk Utrecht geplaatste tweet naar aanleiding van de komst van de Finse politica Päivi Räsänen naar Nederland op uitnodiging van de SGP heeft tot verbaasde en verontwaardigde reacties geleid. Van een ondoordachte actie was echter geen sprake, laat ds. W.A. (Willem) Roskam van de Domkerk weten.

4 May 2024 13:03Gewijzigd op 4 May 2024 13:16
Interieur van de Domkerk. beeld RD, Anton Dommerholt
Interieur van de Domkerk. beeld RD, Anton Dommerholt

Räsänen sprak vrijdagavond in de Sint-Janskerk in Gouda, op een bijeenkomst met als thema ”Bijbel in de beklaagdenbank?” Tijdens de bijeenkomst , georganiseerd door de non-profitorganisatie Christian Council International (CCI), spraken ook de SGP’ers Bert-Jan Ruissen en Chris Stoffer. Doel van het samenzijn was, aldus de SGP op haar site , „eerst en vooral (…) om solidariteit te betuigen met de vervolgde Finse politica.” De christendemocratische oud-minister Räsänen is al jarenlang onderwerp van strafrechtelijk onderzoek omdat zij in 2019 een Bijbelpassage op –toen nog– Twitter plaatste, waarin ze de steun van de Evangelisch-Lutherse Kerk van Finland aan de gay pride ter discussie stelde.

Vrijdagmorgen plaatste de Domkerk Utrecht een bericht op X met als inhoud: „En dan opeens krijgen vrouwen het podium bij de ⁦ @SGPnieuws ⁩……terwijl ze in Nederland moeten zwijgen in politiek en op de kansel!” De kerk verwees hierbij naar een artikel in dagblad Trouw onder de kop ”SGP haalt Finse homo-criticus naar Nederland”.

De tweet van de Domkerk riep tal van reacties op. Uit veel daarvan spreekt verontwaardiging of verbazing. „Gaat de Domkerk in politiek”, vroeg Arjan van der Knaap zich af. „Dom”, schreef SGP’er Diederik van Dijk. Theologiestudent Twan Rebel : „Uiteraard staat het ”DomkerkUtrecht” vrij om zich uit te spreken over politieke zaken, maar gepast is het niet.” En de Staphorster SGP’er Jan Slager : „Echt ongelooflijk. Als hier geen excuses voor komen, lijkt me een boycot op z’n plek. Om te beginnen het concert van 31-05-24 verplaatsen naar een andere kerk.” Anderen vroegen zich af of het account van de Domkerk misschien gehackt was.

Van dat laatste bleek geen sprake. „Eén kerkgemeente heeft zeker iets te melden over politiek en onderliggende theologie”, reageerde de Domkerk in de loop van vrijdag op de discussie die was ontstaan.

Pijn

Ds. Willem Roskam onderstreept dat zaterdag. Van een „slip of the pen” was bij het plaatsen van de tweet geen sprake, laat de predikant van de protestantse gemeente Utrecht in een telefonische reactie weten. „Onze woordvoerder heeft de tweet geplaatst. De SGP kiest ervoor om deze politica een podium te geven, in het publieke domein dus. Wij vinden dat zij op een heel problematische en grievende wijze gebruikmaakt van de Bijbel en leggen daar op deze manier de vinger bij. Eigenlijk stellen we hiermee dus een vraag aan de SGP.”

„Natuurlijk kun je in een tweet niet alles zeggen”, zegt ds. Roskam. „Maar als we hierover een diepgaander gesprek zouden voeren, en dat zouden we zeker willen, zou de conclusie geen andere zijn. De tweet verwoordde iets van de pijn die er bij veel mensen zit als het om dit Bijbelgebruik, deze Bijbeluitleg, gaat.”

Veel mensen kennen de Domkerk als eeuwenoud kerkgebouw, of van de zaterdagmiddagconcerten. De tweet van vrijdag leek zomaar ineens uit de lucht te komen vallen.

„Dat was dus niet het geval. Zie de tweet van onze woordvoerder als een emotionele bijdrage naar aanleiding van het bericht over de komst van de Finse politica naar Nederland. Dit was niet zomaar een losse flodder. Zo ervaart onze woordvoerder dit, en ik begrijp dat ook wel. De tweet is ook volledig in lijn met de visie die we als kerkelijke gemeente al vele jaren uitdragen als het gaat om seksualiteit en huwelijk, ook in het publieke domein. Dat geldt trouwens voor heel wat kerkelijke gemeenten.

Overigens zag ik dat mensen zich op sociale media ook wel afvroegen of we wel wisten dat de Domkerk binnenkort aan de SGP verhuurd wordt. Dat weten we. Wij verhuren de kerk gewoon. We hebben wel bepaalde grenzen, maar die liggen bijvoorbeeld bij partijen die extremistisch gedachtegoed, of allerlei complottheorieën, uitdragen. De SGP beweegt zich binnen ons democratisch bestel. Maar dat neemt niet weg dat we iets vinden van de SGP-actie van deze week.”

Het gedachtegoed van Päivi Räsänen was, laten we zeggen, vijftig jaar geleden ook nog dat van uw kerkelijke gemeente, of, langer geleden, van de Utrechtse predikant Gisbertus Voetius.

„In elk geval denken we hier als kerkelijke gemeente al heel lang zo over. Voor de ingang van onze kerk ligt een gedenksteen die herinnert aan de heel pijnlijke gebeurtenissen in de achttiende eeuw, toen homoseksuelen hier zijn veroordeeld en om het leven zijn gebracht. Dat heeft onze opvattingen hierover sterk gestempeld.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer