Buitenland
Duitse bondspresident Steinmeier ontvangt Biden in Berlijn

De Duitse bondspresident Frank-Walter Steinmeier heeft vrijdagochtend de Amerikaanse president Joe Biden ontvangen in zijn ambtswoning Slot Bellevue in Berlijn.

ANP

In de residentie tekende Biden onder meer het gastenboek. Daarna volgde een welkomstceremonie, waar Steinmeier hem een militaire onderscheiding verleende. Biden kreeg de hoogste militaire onderscheiding bedoeld voor staatshoofden, de Orde van Verdienste van de Bondsrepubliek. Biden is de tweede Amerikaanse president die een dergelijke eer te beurt valt, na George H.W. Bush. Bush was president ten tijde van de val van de Berlijnse muur in 1989 en was betrokken bij de Duitse hereniging.

Steinmeier kende de onderscheiding aan Biden toe naar aanleiding van zijn „decennialange toewijding aan de trans-Atlantische alliantie, uitzonderlijke politieke leiderschap op het gevaarlijkste moment in de geschiedenis van Europa en blijvende morele voorbeeld van dienstbaarheid, oprechtheid en fatsoen.” De bondspresident noemde Biden ook een „baken voor democratie” in een tijd waarin „politiek extremisme deze bedreigt”.

Biden arriveerde donderdagavond in Duitsland, een week later dan aanvankelijk gepland. Hij stelde zijn bezoek vorige week uit om orkaan Milton, die over Florida trok. Het is naar verwachting het laatste bezoek van de Amerikaanse president aan het land voordat hij in januari zijn ambt overdraagt.

Later op vrijdag spreekt de Amerikaanse president met bondskanselier Olaf Scholz. Ook de Franse president Emmanuel Macron en de Britse premier Keir Starmer reizen hiervoor naar Berlijn. De regeringsleiders spreken elkaar naar verwachting onder meer over de oorlogen in Oekraïne en in het Midden-Oosten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer