Economie
Baas ASML zegt ‘sorry’ voor te vroeg verschijnen kwartaalcijfers

Topman Christophe Fouquet van chipmachinefabrikant ASML heeft excuses aangeboden voor het per ongeluk te vroeg online zetten van de kwartaalcijfers van de beursgenoteerde onderneming. Fouquet zei in een conferencecall met analisten en journalisten „sorry” en herhaalde dat de blunder het gevolg was van een „technische fout”. „Dit was heel ongelukkig”, zei hij.

ANP

ASML onderzoekt nog hoe de kwartaalcijfers dinsdag per ongeluk te vroeg online zijn gekomen, werd eerder op woensdag al bekend. Maar bij financieel dataleverancier Bloomberg verschenen direct meldingen en nieuwsflashes van het gelijknamige persbureau over de kwartaalcijfers. Die waren slechter dan beleggers hadden verwacht en zorgden voor een scherpe koersdaling.

Volgens Fouquet kende ASML wel een „solide” financieel kwartaal. Maar het bedrijf is voorzichtiger geworden in zijn financiële verwachtingen. Dat heeft vooral met China te maken. „We zien allemaal dat er speculatie is rondom exportbeperkingen, en dat is ook een reden voor ons om voorzichtiger te zijn met onze verwachtingen voor de verkoop in China.”

Minister Reinette Klever (Buitenlandse Handel) kondigde vorige maand nog een uitbreiding van de exportbeperkingen aan voor chipmachines naar buiten de EU. ASML moet van Den Haag exportvergunningen aanvragen voor meer soorten machines. Vanuit de Verenigde Staten wordt al langer druk uitgeoefend op de Nederlandse overheid om ervoor te zorgen dat niet alle hoogwaardige technologie van ASML in China kan terechtkomen.

Fouquet zei dat zijn bedrijf „voorzichtigheid bij klanten en enig uitstel van investeringen” merkt. China is volgens ASML volgend jaar waarschijnlijk maar goed voor ongeveer 20 procent van de totale verkopen. Dat was in het verleden beduidend meer. Maar in de conferencecall werd ook benadrukt dat de Chinese markt de voorbije jaren erg sterk was dankzij een eerdere achterstand. Nu zou het aandeel van de verkopen in China daarom „meer normaliseren”.

In bredere zin lijkt de chipmarkt het momenteel ook wat moeilijker te hebben. Fouquet denkt dat dit „tot ver in 2025” zal duren. Zo valt de vraag vanuit de autosector tegen. Maar op de langere termijn zouden de vooruitzichten nog steeds „sterk” zijn. Dat is vooral te danken aan de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI). Daarvoor zijn veel krachtige chips nodig en chipmakers hebben chipmachines nodig om die chips te maken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer