Economie
X niet belangrijk genoeg om ‘poortwachter’ te zijn in EU

Berichtendienst X is niet dominant genoeg om in de Europese Unie als ‘poortwachter’ door te gaan. Die status hebben grote techbedrijven als Meta, Apple en Google wel opgelegd gekregen, waardoor ze aan strengere regels moeten voldoen. De Europese Commissie komt na maandenlang onderzoek tot de conclusie dat het voormalige Twitter niet belangrijk genoeg is voor bedrijven die klanten of consumenten willen bereiken om ook een poortwachter te zijn.

ANP

In de regels van de Europese Wet op de Digitale Markten (DMA) staat dat bedrijven die als poortwachters te boek staan concurrenten verplicht de ruimte moeten geven op hun platformen, besturingssystemen of digitale marktplaatsen. Dan gaat het bijvoorbeeld om appwinkels of advertentiediensten waar bedrijven niet meer omheen kunnen om zelf hun producten aan te bieden.

In mei kondigde de Europese Commissie aan te onderzoeken of X een poortwachtersrol vervult, omdat puur op basis van gebruikersaantallen die kans aanwezig was. Het door Elon Musk opgekochte socialemediabedrijf ging in verweer tegen die speciale status.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer