Economie
Scholz: nieuw beleid nodig om Duitse industrie te helpen

Duitsland heeft nieuw beleid nodig om de industrie in het land te helpen. Dat heeft bondskanselier Olaf Scholz gezegd in het Duitse parlement. Hij wil later deze maand industriële brancheorganisaties en vakbonden uitnodigen voor een bijeenkomst in Berlijn om te praten over een nieuw beleid voor de omvangrijke industrie van Duitsland.

ANP

Scholz verklaarde dat moet worden gevochten voor het behoud van de Duitse industrie en dat Duitsland een „industrieel land” is. Hij stelde dat miljoenen arbeidsplaatsen afhankelijk zijn van de industrie en dat die ook een fundament vormt voor de Duitse welvaart.

De bondskanselier lijkt daarmee gehoor te geven aan een recente noodoproep van de grote industriële brancheorganisatie DIHK. Die stelde vorige maand dat er steeds meer zorgen zijn in de Duitse industrie en dat er zelfs een „dramatisch slechte stemming” heerst bij bedrijven door heel Duitsland.

De overheid moet daarom veel meer doen om de industrie en economie te steunen, zegt de lobbyclub. Daarbij wordt gewezen op hoge kosten voor bijvoorbeeld energie en de bureaucratische regeldruk. Dit zorgt ervoor dat investeringen uitblijven en bedrijven vaker hun deuren sluiten of productie naar het buitenland verplaatsen.

De malaise in de Duitse industrie, waaronder in de autosector zoals bij Volkswagen, drukt ook op de Duitse economie. Berlijn presenteerde onlangs nog een nieuwe prognose waarbij voor dit jaar op een krimp van de economie wordt gerekend. In het voorjaar werd nog groei verwacht voor de grootste economie van Europa en de belangrijkste handelspartner van Nederland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer