Binnenland
Verbouwing Amsterdam Museum mag doorgaan

De verbouwing van het Burgerweeshuis, waarin het Amsterdam Museum huist, mag doorgaan. Dat oordeelt de Raad van State woensdag. De Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) was in hoger beroep gegaan tegen een eerdere uitspraak van de rechter, die ook besloot dat de renovatie mocht plaatsvinden.

ANP

De VVAB ging in hoger beroep omdat ze vond dat met de verbouwing „de kernwaarden van een monumentaal complex - een beschermd rijksmonument - ingrijpend en onherstelbaar worden aangetast”. Maar de hoogste bestuursrechter merkt op dat de VVAB in het hoger beroep haar eerdere verweer herhaalt, zij het in andere bewoordingen. Daarom biedt het „geen grond voor een ander oordeel dan dat van de rechtbank”, aldus de Raad van State.

Het besluit om de vergunning te verlenen om onder meer de Schuttersgalerij te slopen en gebouwdelen samen te voegen en te vervangen, is „in redelijkheid” genomen door de gemeente Amsterdam, zo oordeelde de rechter eerder. De gemeente gaf toen toe dat het pand inderdaad wordt aangetast met de renovatie, maar gaf tegelijkertijd aan dat de aanpassingen belangrijk zijn voor de toekomst van het museum. De rechtbank oordeelde dat de gemeente mag stellen dat „het monumentenbelang zich in dit geval niet tegen het verlenen van de omgevingsvergunning voor het bouwplan verzet”. En de Raad van State oordeelt nu dat dit vonnis van de rechtbank terecht was.

Het Amsterdam Museum is „ontzettend blij” met de uitspraak, aldus directeur Judikje Kiers. „Door aanpassingen die recht doen aan de monumentale waarde van het pand, en die een grote verbetering zijn voor collectie en publiek, toegankelijkheid en duurzaamheid, zullen we ook in de toekomst onze functie in het hart van die binnenstad kunnen blijven uitvoeren.”

Ook wethouder Touria Meliani (Kunst en Cultuur) is „blij” met het oordeel van de hoogste bestuursrechter. Door de renovatie wordt de toegankelijkheid volgens haar verbeterd en „de collectie zal optimaal tot zijn recht komen. Het is een goede stap voorwaarts voor de toekomst van het museum.”

Een woordvoerder van de VVAB laat weten „teleurgesteld” te zijn. De vereniging beraadt zich nog op een reactie over de uitspraak.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer