Buitenland
Eerste migranten ‘uit Italië’ aangekomen in Albanië na akkoord

Na een akkoord tussen Italië en Albanië zijn er zestien migranten aan land gezet in de haven van de Albanese plaats Shengjin. Het zijn de eerste migranten die Italië naar een opvangkamp in Albanië stuurt.

ANP

De migranten werden met een Italiaans marineschip naar Albanië gebracht. De zestien, afkomstig uit Bangladesh of Egypte, werden eerder op zee in Italiaanse wateren opgepikt. De Italiaanse regering heeft een akkoord met Albanië gesloten, waarna het in Albanië een opvangkamp voor migranten heeft opgezet. Dat ligt even ten noorden van Shengjin.

In dat kampement kunnen de migranten een asielaanvraag voor Italië indienen. Ze moeten er in onder meer prefabwoningen verblijven tot dat verzoek is afgehandeld en kunnen alleen naar Italië als ze inderdaad asiel verleend wordt. Het kampement valt onder Italiaans recht en heeft Italiaanse bewakers. Juridische procedures worden in Italië afgehandeld met rechters in Rome die in een zitting via video verbonden worden met het kamp in het plaatsje Gjader.

Het kampement in Gjader heeft ook cellen voor afgewezen asielzoekers. De migranten worden daar opgesloten in afwachting van hun terugkeer naar het land van herkomst.

Albanië is geen lid van de Europese Unie. De Italiaanse premier Giorgia Meloni hoopt dat er meer van dit soort opvangcentra kunnen komen in landen buiten de EU. Het Italiaans-Albanese akkoord zou Rome 160 miljoen euro per jaar gaan kosten en is het eerste in zijn soort. Andere Europese landen kijken daarom met belangstelling naar de uitvoering van het plan van Meloni. Donderdag begint in Brussel een Europese top waar migratie een van de voornaamste thema’s zal zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer