Economie
Rheinmetall en Leonardo richten bedrijf op voor gevechtstanks

Het Duitse wapenbedrijf Rheinmetall en het Italiaanse defensieconcern Leonardo gaan samen een nieuw bedrijf oprichten voor de bouw van gevechtstanks, hebben de ondernemingen bekendgemaakt.

ANP

„We creëren een nieuwe zwaargewicht in de Europese tankbouw”, zegt Armin Papperger, topman van Rheinmetall. Het nieuwe bedrijf gaat zich eerst richten „op de Italiaanse markt, maar zal later ook andere partnerlanden bedienen die hun gevechtssystemen willen moderniseren”, voegde hij toe.

Rheinmetall en Leonardo krijgen elk 50 procent van het nieuwe bedrijf. Het hoofdkantoor komt in Rome. De goedkeuring van toezichthouders wordt tegen 2025 verwacht. De eerste grote order, afkomstig van het Italiaanse leger, heeft een waarde van ruim 2 miljard euro. Het operationele centrum van de nieuwe tankbouwer wordt gevestigd in de Noord-Italiaanse havenstad La Spezia, waar Leonardo al een fabriek heeft.

Rheinmetall heeft de orders dit jaar hard zien stijgen door de oorlog in Oekraïne en de grote investeringen van overheden in defensie. Het totale orderboek aan het eind van de eerste jaarhelft groeide hierdoor naar het recordniveau van 48,6 miljard euro, van 30 miljard euro een jaar eerder.

Rheinmetall is producent van de Leopard-tanks en andere pantservoertuigen en een grote munitieleverancier, bijvoorbeeld van artilleriegranaten. Door de oorlog in Oekraïne vergroten landen hun defensiebudgetten en worden veel wapens en munitie naar Oekraïne gestuurd voor de strijd tegen het Russische leger. Leonardo produceert onder meer gevechtsvliegtuigen, helikopters, radar- en communicatiesystemen en drones.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer