Economie
ASML: te vroege cijferpublicatie door technische fout

Door een naar eigen zeggen technische fout heeft chipmachineproducent ASML zijn kwartaalresultaten een dag te vroeg gepubliceerd. De cijfers verschenen dinsdagmiddag plotseling op de site van het bedrijf, terwijl dit eigenlijk stond gepland voor woensdag voorbeurs.

ANP

„We zijn nog aan het achterhalen hoe dit gekomen is. Er was iets met onze website, collega’s zijn aan het uitzoeken wat er precies is gebeurd. Daar krijg ik morgen een rapport van en dan moeten we kijken wat we ermee doen”, verklaart een woordvoerster.

De resultaten vielen ook flink tegen. ASML kreeg in het derde kwartaal voor ruim 2,6 miljard euro aan nieuwe orders binnen, minder dan de helft vergeleken met de bijna 5,6 miljard euro een kwartaal eerder. Dat is veel lager dan analisten hadden verwacht.

Ook verlaagde het bedrijf zijn omzetverwachting voor volgend jaar, tot een bandbreedte van 30 miljard tot 35 miljard euro. Hier werd eerder op 30 miljard tot 40 miljard euro gerekend. De vraag naar de chipmachines van het bedrijf uit Veldhoven wordt vooral gedrukt door een neergang in de halfgeleiderindustrie.

Het aandeel werd dinsdag kort na de koersval tijdelijk stilgelegd. Uiteindelijk verloor ASML 15,6 procent, de grootste koersdaling in 26 jaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer