Economie
Orders chipmachinefabrikant ASML fors lager, aandeel keldert

Chipmachinefabrikant ASML heeft in het derde kwartaal fors minder orders binnengekregen dan in de voorgaande periode. Volgens het concern uit Veldhoven bedroeg de waarde van de boekingen ruim 2,6 miljard euro. Dat was een kwartaal eerder nog bijna 5,6 miljard euro.

ANP

Het cijfer over de boekingen viel ook veel lager uit dan analisten hadden verwacht. Op de beurs in Amsterdam dook het aandeel ASML keihard omlaag met een min van wel bijna 15 procent. De handel in het aandeel werd tijdelijk stilgelegd. Later werd de handel hervat en stond een verlies van meer dan 15 procent op de borden. Branchegenoten Besi en ASMI gingen mee omlaag met koersverliezen tot circa 14 procent.

De resultaten kwamen binnen via de terminal van financieel persbureau Bloomberg. Waarschijnlijk heeft ASML de cijfers per ongeluk te vroeg gepubliceerd, want op de financiële kalender van ASML staat de publicatie gepland voor woensdag voorbeurs. Op de website van ASML zijn de cijfers ook nog niet te zien.

ASML was ondanks meerdere contactpogingen niet bereikbaar voor commentaar. Overigens kwamen de resultaten later wel via de mail binnen, met de datum 15 oktober op het persbericht.

In het persbericht stelt de onderneming dat er nog steeds sterke ontwikkelingen zijn rond kunstmatige intelligentie (AI), maar dat in andere marktsegmenten het herstel langer duurt. Dat herstel lijkt volgens ASML meer geleidelijk te zijn dan eerder verwacht. Dit zal naar verwachting in 2025 aanhouden, wat volgens het bedrijf tot voorzichtigheid leidt bij klanten.

De omzet van ASML bedroeg in de afgelopen periode bijna 7,5 miljard euro. De nettowinst kwam uit op 2 miljard euro. ASML gaf aan voor het vierde kwartaal op een omzet tussen de 8,8 miljard en 9,2 miljard euro te rekenen.

Voor heel 2024 voorspelt het concern een omzet van circa 28 miljard euro, wat iets meer is dan in 2023. De omzetprognose voor 2025 werd wel naar beneden bijgesteld tot een bandbreedte van 30 miljard tot 35 miljard euro. Hier werd eerder op 30 miljard tot 40 miljard euro gerekend.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer