Economie
ASML maakt duikeling op het Damrak na halvering nieuwe orders

Chipmachinefabrikant ASML maakte dinsdag een koersduikeling op het Damrak van 15,6 procent na een vervroegde publicatie van tegenvallende resultaten. Het bedrijf kreeg in het derde kwartaal voor ruim 2,6 miljard euro aan nieuwe orders binnen, minder dan de helft vergeleken met de bijna 5,6 miljard euro een kwartaal eerder.

ANP

Het cijfer over de boekingen viel ook veel lager uit dan analisten hadden verwacht. Het aandeel werd kort na de koersval tijdelijk stilgelegd. ASML zou eigenlijk op woensdagochtend met resultaten komen.

Ook branchegenoten Besi (min 11,1 procent) en ASMI (min 13,9 procent) werden mee omlaag getrokken. Eerder op de dag gingen deze aandelen nog omhoog, na de sterke opmars van branchegenoot Nvidia op Wall Street. Topman en oprichter Jensen Huang zei dat de nieuwe AI-chip van Nvidia „volop in productie” is en dat de vraag ernaar „waanzinnig” is.

De zware koersverliezen onder de chipbedrijven duwden de AEX, de belangrijkste beursindex in Amsterdam, 2,5 procent in het rood tot 899,42 punten. De MidKap ging het beter af met een miniem verlies van nog geen 0,1 procent op 901,27 punten. Londen en Parijs daalden tot 1 procent. De DAX in Frankfurt eindigde licht lager.

Zorgtechnologiebedrijf Philips steeg 1,5 procent dankzij een koopadvies van Oddo BHF. Prosus zakte 3,2 procent. De techinvesteerder kampte met een fors koersverlies van het Chinese Tencent, waarvan het grootaandeelhouder is. Shell had last van de sterke daling van de olieprijzen en verloor 3 procent. ABN AMRO daalde 1,9 procent. De Nederlandse overheid wil het belang in de bank terugbrengen tot zo’n 30 procent.

Bij de middelgrote fondsen kreeg Alfen een koersverlies te verwerken van 5,5 procent. De producent van laadpalen en energieopslagsystemen gaat zijn personeelsbestand met 15 procent, ofwel zo’n 140 banen, verminderen om kosten te besparen. Eind juni gaf Alfen al een omzet- en winstalarm door zwakker dan verwachte marktomstandigheden. Doordat er minder elektrische auto’s worden verkocht, viel de verkoop van laadpalen tegen. Ook werden veel grote deals voor energieopslagsystemen uitgesteld.

Air France-KLM profiteerde van de goedkopere olie en won 4,4 procent, goed voor de eerste plek in de MidKap. Bij de kleinere fondsen klom Fastned 5,9 procent. De uitbater van snellaadstations groeide in het derde kwartaal opnieuw harder dan de markt voor elektrische auto’s.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer