Buitenland
Krant: honderden Afghaanse soldaten krijgen mogelijk Brits visum

Voor honderden Afghaanse soldaten is er alsnog een mogelijkheid om naar Groot-Brittannië te komen, schrijft de Britse krant The Guardian. De visumaanvragen van zo’n vijfhonderd eerder afgewezen Afghaanse commando’s maken kans door nieuw opgedoken bewijs dat ze voor de Britse regering werkten.

ANP

De ommezwaai geldt voor een kwart van 2000 afgewezen visumaanvragen die de regering opnieuw heeft bekeken. Voor deze oud-militairen geldt dat ze rechtstreeks betaald kregen en dus in dienst waren van de Britse regering. Eerder zei de regering dat daar geen bewijs voor was.

Een deel van deze oud-commando’s zit ondergedoken in Afghanistan, waar de Taliban in 2021 de macht grepen na het vertrek van westerse troepen. Zeker zes zijn vermoord omdat ze met de Britten hebben samengewerkt, schrijft de Britse krant. Anderen zijn gevlucht naar Pakistan, waar ze uitzetting riskeren.

De BBC meldde eerder dit jaar dat de Special Forces van de Britse strijdkrachten feitelijk een veto hadden op aanvragen van de Afghaanse oud-commando’s. Zij zouden pogingen van Afghaanse collega’s om naar Groot-Brittannië te komen hebben geblokkeerd. Bronnen melden aan The Guardian dat daar geen sprake van is. Er was simpelweg geen bewijs voor hun dienstverband bij de Britse regering.

Eerder deze maand besloot het kabinet-Schoof nog om een groep van zo’n tweehonderd Afghaanse ambassademedewerkers en beveiligers niet naar Nederland te halen. De Afghanen werkten tussen 2006 en 2010 voor de Nederlandse missie in Uruzgan, en de oppositie vindt dat Nederland een ereschuld heeft om deze groep hier naartoe te halen. Daar ging premier Dick Schoof niet in mee.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer