Buitenland
Europese Commissie komt met wet voor terugkeer migranten

De Europese Commissie komt met een nieuw wetsvoorstel over de terugkeer van migranten die moeten vertrekken. Volgens voorzitter Ursula von der Leyen verschilt het beleid van de EU-lidstaten nog te veel van elkaar en kunnen migranten daar gebruik van maken.

ANP

Von der Leyen wil de aanpak van de landen op elkaar afstemmen, zodat „migranten tegen wie in één land een terugkeerbeslissing is genomen, geen misbruik kunnen maken van lekken in het systeem om terugkeer naar een ander land te vermijden”. Ze zegt dat de Europese Unie alleen dan een houdbaar terugkeerbeleid kan voeren.

Het proces van terugkeer moet worden gestroomlijnd door onder meer „digitalisering van zaken en wederzijdse erkenning van elkaars beslissingen. Het gaat dan met name om het terugsturen van migranten die een gevaar zijn voor de publieke orde en de veiligheid van EU-landen. De overgrote meerderheid van de mensen die naar Europa komen, heeft geen criminele bedoelingen. Maar degenen die wel misdaden plegen, moeten weten dat dit niet getolereerd wordt, waar ze ook vandaan komen.”

Donderdag begint in Brussel een top met alle regeringsleiders van de EU en migratie is een van de belangrijke thema’s die aan bod komen. Von der Leyen stuurde maandag een brief naar de lidstaten om haar kijk op migratie uiteen te zetten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer