Buitenland
Canadese politie: Indiase diplomaten ‘betrokken bij moorden’

Een diplomatieke rel tussen Canada en India is hoog opgelopen na beschuldigingen van de Canadese politie maandag aan het adres van Indiase diplomaten. Zij zouden een rol spelen bij „moorden, afpersing en andere geweldsdelicten” op Canadees grondgebied. Canada en India zetten elkaars ambassadeurs het land uit.

ANP

De Canadese politie zegt met het nieuws naar buiten te komen, omdat de acties van de diplomaten „een gevaar voor de openbare veiligheid” vormen, meldt CBC News. Bevolkingsgroepen uit Zuidoost-Azië in Canada, en dan met name leden van de Khalistan-beweging, zouden doelwit zijn van de geweldsdelicten.

Een leider van die beweging, de sikh-separatist Hardeep Singh Nijjar, werd in juni vorig jaar in Canada doodgeschoten buiten een sikh-tempel in Surrey, een buitenwijk van Vancouver met een grote sikh-bevolking. Hij was sinds 2015 Canadees staatsburger nadat hij in 1997 naar het land was gekomen. In India werd hij gezocht om terrorisme.

De Canadese premier Justin Trudeau zei eerder al dat er aanwijzingen waren dat de Indiase inlichtingendiensten betrokken waren bij de dood van Nijjar.

„De regering van India heeft een fundamentele fout gemaakt door te denken dat ze criminele activiteiten tegen Canadezen op Canadese bodem kunnen ondersteunen”, zei Trudeau maandag tegen verslaggevers. Hij zegt zo’n „grove schending van de soevereiniteit van Canada en het internationaal recht” niet te kunnen accepteren.

India zou dit weekend al op de hoogte zijn gebracht van het politieonderzoek. Het land noemde de beschuldigingen eerder nog „absurd”. Vorig jaar liep een diplomatieke rel tussen de twee landen ook al hoog op om de moord. Er werden toen over en weer tientallen diplomaten teruggehaald.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer